16 maj, 2023

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbulens när arbetsmarknaden påverkas av AI: ”Alla yrken kommer att förändras.”

Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Foto: Linköpings universitet

Att AI kommer att påverka arbetsmarknaden råder inget tvivel om. Enligt Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, kommer i stort sett alla yrken att påverkas, mer eller mindre.

– Det är enkelt. Allting och alla yrken kommer att påverkas, sedan finns det en skillnad i hur mycket. Jag tror att väldigt få yrken försvinner helt och hållet, men hundra procent av alla yrken kommer att förändras.

Fredrik Heintz forskar om AI och menar att AI inte bör ses främst som en teknisk fråga, utan som något som kommer att påverka hela samhället. Och även om arbetsmarknaden hela tiden är i förändring så kommer troligen AI att medföra större förändringar än vad vi är vana vid.

– Troligtvis kommer den här matchningsproblematiken att öka. Och det kommer att bli en förändring i vilka färdigheter som efterfrågas, där tror jag att vi kommer att få se en omställning.

Det som saknas på arbetsmarknaden, enligt Fredrik Heintz, är personer med yrkesprofession som också har tillräcklig AI-kompetens för att effektivt kunna använda AI som ett verktyg i sin yrkesroll.

Han varnar för att omställningen kan bli ”hyfsat turbulent”. För att hänga med tipsar han om att i arbetslivet se AI som en hjälpreda eller ett verktyg, snarare än en konkurrent. Och han tipsar alla att lära sig mer om AI. Då handlar det inte främst om att lära sig programmering, snarare om hur du kan ha nytta av AI i ditt jobb.

– Du vill komplettera det de här verktygen gör, inte konkurrera med dem. Hitta sätt att lösa problem på ett sätt så att datorer kan hjälpa till.

De arbeten som går ut på att möta människor kommer att stå sig bäst och påverkas mindre av AI, medan AI kan ta över arbetsuppgifter som går att automatisera. Exempelvis i vården är det undersköterskornas jobb som kommer att påverkas minst medan läkarnas arbeten kommer att förändras mer, spår Fredrik Heintz.

Men det kommer att innebära många ställningstaganden samt att arbetsgivaren tillhandahåller utbildning.

– Arbetsgivaren har ett ansvar att säkerställa att de anställda har den kompetens de behöver. Och det är väldigt viktigt att man är medveten om och jobbar med de etiska implikationer som finns med AI.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024