16 maj, 2023

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbulens när arbetsmarknaden påverkas av AI: ”Alla yrken kommer att förändras.”

Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Foto: Linköpings universitet

Att AI kommer att påverka arbetsmarknaden råder inget tvivel om. Enligt Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, kommer i stort sett alla yrken att påverkas, mer eller mindre.

– Det är enkelt. Allting och alla yrken kommer att påverkas, sedan finns det en skillnad i hur mycket. Jag tror att väldigt få yrken försvinner helt och hållet, men hundra procent av alla yrken kommer att förändras.

Fredrik Heintz forskar om AI och menar att AI inte bör ses främst som en teknisk fråga, utan som något som kommer att påverka hela samhället. Och även om arbetsmarknaden hela tiden är i förändring så kommer troligen AI att medföra större förändringar än vad vi är vana vid.

– Troligtvis kommer den här matchningsproblematiken att öka. Och det kommer att bli en förändring i vilka färdigheter som efterfrågas, där tror jag att vi kommer att få se en omställning.

Det som saknas på arbetsmarknaden, enligt Fredrik Heintz, är personer med yrkesprofession som också har tillräcklig AI-kompetens för att effektivt kunna använda AI som ett verktyg i sin yrkesroll.

Han varnar för att omställningen kan bli ”hyfsat turbulent”. För att hänga med tipsar han om att i arbetslivet se AI som en hjälpreda eller ett verktyg, snarare än en konkurrent. Och han tipsar alla att lära sig mer om AI. Då handlar det inte främst om att lära sig programmering, snarare om hur du kan ha nytta av AI i ditt jobb.

– Du vill komplettera det de här verktygen gör, inte konkurrera med dem. Hitta sätt att lösa problem på ett sätt så att datorer kan hjälpa till.

De arbeten som går ut på att möta människor kommer att stå sig bäst och påverkas mindre av AI, medan AI kan ta över arbetsuppgifter som går att automatisera. Exempelvis i vården är det undersköterskornas jobb som kommer att påverkas minst medan läkarnas arbeten kommer att förändras mer, spår Fredrik Heintz.

Men det kommer att innebära många ställningstaganden samt att arbetsgivaren tillhandahåller utbildning.

– Arbetsgivaren har ett ansvar att säkerställa att de anställda har den kompetens de behöver. Och det är väldigt viktigt att man är medveten om och jobbar med de etiska implikationer som finns med AI.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

”Ett vanligt knegarjobb kan sällan ersätta den...

ARBETSFÖRMEDLING Det finns jobb att hitta efter fängelsetid...
8 mars, 2024