• 13 mars, 2025
    ARBETSMILJÖ

    ”På tiden att säkerheten för privata jobbcoacher uppmärksammas”

    Efter larm om bristande säkerhetsrutiner hos Rusta och matcha-leverantörer efterfrågas ett större grepp om frågan. ”Det är en bortglömd grupp”, säger Desirée Harknäs, affärsområdesansvarig gentemot Arbetsförmedlingen.

    Leende blond kvinna i svarta glasögon och ljusblå sidenblus.

    Desirée Harknäs, affärsområdesansvarig gentemot Arbetsförmedlingen på rekryteringsföretaget Randstad. Foto: Randstad

    Ensamarbete, instabila klienter och lokaler utan larm. En handledare inom Rusta och matcha 2, som vill vara anonym i rädsla för repressalier, beskriver situationen som ett strukturellt problem i hela branschen och vittnar om att både hon själv och kollegor runt om i landet upplever en otrygg arbetsmiljö där säkerheten ofta brister.

    Desirée Harknäs, affärsområdesansvarig gentemot Arbetsförmedlingen på rekryteringsföretaget Randstad, välkomnar att situationen lyfts fram i ljuset.

    – Hot och våld i offentlig sektor lyfts fram hela tiden, med all rätt, men hur det ser ut för leverantörerna i Rusta och matcha talas det mindre om. Fristående jobbcoacher är en yrkesgrupp som har funnits länge, men sedan Rusta och matcha lanserades för några år sedan har de blivit många fler, och då är det än viktigare att arbetsmiljösituationen belyses. I detta finns en facklig aspekt, nämligen att man från fackligt håll lyfter och driver frågan för att visa på det här strukturella arbetsmiljöarbetet som verkar finnas hos många arbetsgivare.

    Hon poängterar att arbetsgivare inom Rusta och matcha är ansvariga för det systematiska arbetsmiljöarbetet och behöver ta fram rutiner kring hur man jobbar för att säkerställa medarbetarnas säkerhet.

    – Arbetsförmedlingen är tydliga med att när man skriver avtal och blir fristående leverantör så behöver man ha rutiner och arbetssätt på plats som förebygger risker för hot och våld så långt det är möjligt.

    Ändå brister det på många håll – hur kommer det sig?

    – Många Rusta och matcha-leverantörer är nya och har kanske inte hunnit bygga upp tillräckliga säkerhetsrutiner, eventuellt är det också en kostnadsfråga. Många är små företag med bara en eller ett fåtal anställda. Det kan vara en del av förklaringen. Men för att få vara leverantör måste detta arbete göras.

    Hur ska man som leverantör tänka och agera när det gäller säkerhet för att klara sitt uppdrag?

    – Varje arbetsgivare som går in i Rusta och matcha måste tänka till kring lokaler och hur de är planerade i hänsyn till säkerhet, köpa in larm om det behövs, utbilda sin personal om förebyggande arbete kring hot och våld, och hur man ska gå till väga om man utsätts för en farlig situation. Det kan till exempel vara hur man ska sitta i ett rum för att snabbt ta sig ut vid en potentiellt hotfull eller våldsam situation, eller att man ser till att en medarbetare aldrig tar ett möte ensam med nya deltagare, innan man upprättat en relation.

    Om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar – vad ska man som utsatt medarbetare göra då?

     – Upplever man en otrygg arbetsmiljö ska man först och främst ta upp det med arbetsgivaren. Enklaste sättet att få till en förändring är konstruktiva dialoger. Men skulle ändå inte arbetsgivaren vidta några åtgärder hör man av sig till facket eller om det finns ett skyddsombud på arbetsplatsen. Möter man klienter som uppvisar ett negativt beteende ska man också informera Arbetsförmedlingen.

    Privata jobbcoachen: ”Säkerheten brister i hela branschen”

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTALSRÖRELSE

    Kräver flexiblare arbetstider och möjlighe...

    Akademikerförbundet SSR har lämnat över sina krav in...

    28 mars, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Privata arbetsförmedlare sägs upp

    Arbetsförmedlingen ska avsluta samarbetet med ett hu...

    28 mars, 2025

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Allt vanligare med avsked efter ändrade LA...

    Att arbetsgivare tar till den strängaste åtgärden – ...

    25 mars, 2025

    Läs även

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Extra pengar till Arbetsförmedlingen

    Regeringen aviserar 60 miljoner kronor till stöd för...

    21 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Efterlyser hårdare reglering av privata ar...

    Arbetsmiljön på Rusta och matcha-bolagen brister oft...

    20 mars, 2025

    LÖN

    Nya löner på gång i kommuner och regioner

    Tempot ökar i avtalsrörelsen och förhandlingarna bli...

    18 mars, 2025