23 september, 2022

Oro för minskat bistånd – då spelar fackföreningar en viktig roll

BISTÅND Biståndsorganisationer befarar minskade anslag från den kommande regeringen. Det i en tid då demokratiseringen i världen är på tillbakagång. Då spelar fackföreningarna en viktig roll, konstaterades i ett panelsamtal på Bokmässan i Göteborg.

Alan Frisk, Anna Tibblin och Anna Sundström samtalade om farhågorna för vad minskat bistånd kommer att föra med sig.

Foto: Annika Clemens

Trenden har vänt. Från att ha ökat i många delar av världen går den demokratiska utvecklingen i stället bakåt. I dag ligger demokratiseringen i världen på samma nivå som på 1990-talet. Louise Lindfors, Afrikagrupperna, inledde ett panelsamtal på Bokmässan med att referera till en rapport från UNDP som beskriver en extrem situation i världen och konstaterar att det råder ett globalt osäkerhetstillstånd. Det visar sig politiskt i form av ökad protektionism och en övergång från demokrati till autokrati på flera håll i världen.

Samtidigt finns en oro bland biståndsorganisationerna i Sverige för hur det svenska biståndet ska påverkas av den nya regeringen, där Sverigedemokraterna och Moderaterna har talat om minskat bistånd.

– Min uppmaning till politikerna är att visa mod och ta ledarskap. Jag tror att många politiker blev politiker för att förändra världen till det bättre. Det finns två partier som står för enprocentsmålet: Var modiga och driv opinion, sade Anna Tibblin, generalsekreterare i biståndsorganisaitonen We Effect.

När biståndet räknades ner i våras och 10 miljarder kronor från biståndsbudgeten i stället lades på mottagandet av flyktingar från Ukraina fick det konsekvenser.

– Vi behövde ställa in våra covid-insatser i Afghanistan. Hur många liv det krävde vet vi inte. Men nedräkningen gör också att biståndet blir mindre effektivt. Vi var tvungna att skriva om avtal och lägga om verksamheten. Ur biståndseffektivitetsperspektiv var det ett hårt slag skulle jag säga, sade Alan Frisk, biståndschef i Svenska Afghanistankommittén.

För att motverka den negativa trenden av minskande demokrati i länder som blir mer auktoritära är stödet till civilsamhället viktigt. Där spelar fackföreningar en stor roll, konstaterade Anna Sundström, generalsekreterare vid Olof Palmes internationella center.

"Vi måste mobilisera för de här människorna som dagligen riskerar sina liv för demokratin."

Anna Sundström

– Vi ser hur demokratin är på tillbakagång, det drabbar alla organisationer och civilsamhällets utrymme krymper. Det gäller även fackföreningar och det blir svårare att vara fackligt aktiv. Därför är engagemanget här på hemmaplan så extremt viktigt.

Hon berättade om hur en systerorganisation till LO som har bevakat arbetares rättigheter i Hongkong i 30 år har tvingats lägga ner sin verksamhet och ledningen är fängslad.

– Den demokratiska tillbakagången som det pratas om är på riktigt. Kanske behöver vi bli ännu bättre på att visa vad det får för effekter. Jag har aldrig varit med om att så många representanter för våra systerorganisationer sitter fängslade, har tvingats gå under jorden eller till och med dödats. Vi måste mobilisera för de här människorna som dagligen riskerar sina liv för demokratin.

Det finns generellt ett starkt stöd för biståndsarbetet i Sverige, konstaterade panelen. Men biståndsorganisationerna behöver också bli bättre på att förmedla vad det innebär om biståndet skulle minska.

– De som föreslår en sänkning av biståndet måste misstänkliggöra det för att driva igenom sin linje. Det måste vi synliggöra och se biståndet som en investering. Säkerhet skapas just genom samarbete, vi kan inte isolera oss här hemma. Tvärt om har de senaste årens kriser visat hur sammankopplad världen är, sade Anna Sundström.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Live 15.30: Socionomens panelsamtal i Almedalen

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024