Tillsammans med IMER-förbundet, Läkare i världen och fackförbundet DIK vädjar Akademikerförbundet SSR i ett öppet brev till regeringens utredare att inkludera de risker med anmälningsplikten som berörda verksamheter, professioner, civilsamhälle, brukarföreträdare och tjänstemän lyfter fram. Detta för att både regeringen och riksdagens ledamöter kan ta väl informerade beslut om och när ett lagförslag läggs fram.
”Vi känner stor oro över det faktum att den utredning som du ansvarar för i liten utsträckning har lyssnat in och tagit del av vad olika direkt och indirekt berörda parter anser om att införa en anmälningsplikt”, skriver organisationerna i brevet.
De hänvisar till det seminarium som anordnades i riksdagen i maj, där syftet var att fördjupa kunskaperna kring de bakomliggande skälen till det breda motstånd som finns mot det de kallar en angiverilag, och hämta in kunskap om de konsekvenser som en ny lag kan komma att få.
”Vår förhoppning är därför att du och ditt team ska se seminariet som ett värdefullt underlag i arbetet med konsekvensanalysen.”
Akademikerförbundet SSR och de andra organisationerna lyfter i brevet fram tre huvudsakliga punkter som de menar att utredningen måste ta med om det ska bli ett omfattande förslag:
- Att regleringen kommer att få allvarliga, oönskade och oproportionerliga konsekvenser både för papperslösa själva, de som ska inneha anmälningsplikten och samhället i stort.
- Att anmälningsplikten – som internationella erfarenheter visar – med mycket stor sannolikhet inte kommer att uppnå syftet att ”stärka arbetet med verkställighet” utan i stället enbart försvåra myndigheters kontakter med papperslösa.
- Att det är omöjligt att genomföra en anmälningsplikt och i enlighet med utredningsdirektiven samtidigt respektera de konventionsåtaganden som Sverige har gjort genom bland annat Barnkonventionen.
Se seminariet här: https://www.youtube.com/watch?v=zDtysOblBtw
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.