• 28 oktober, 2015

    Ökningen av ekonomiskt bistånd avstannar

    De senaste åren har andelen personer i Sverige som får långvarigt ekonomiskt bistånd blivit fler. Men nu har ökningen planat ut. De regionala skillnaderna är emellertid stora, visar Socialstyrelsens öppna jämförelser.

    4185501-a-bulging-wallet

    De öppna jämförelserna över ekonomiskt bistånd 2015 visar på flera positiva resultat. Väntetiderna för nybesök på socialkontoren är fortsatt korta och andelen kommuner som gör individuella uppföljningar av bidragstagare har ökat. Andelen unga vuxna som får ekonomiskt bistånd har också minskat något.

    Det är femte året i rad som de öppna jämförelserna för ekonomiskt bistånd görs. Mellan 2010 och 2014 har andelen som fått långvarigt ekonomiskt bistånd, tio till tolv månader om året, ökat stadigt. Men nu tycks ökningen ha avstannat, visar årets resultat.

    – Vi vet inte riktigt vad det beror på utan måste analysera det mer och följa utvecklingen över tid. Det är positivt att ökningen avstannat även om skillnaderna är små, säger Malin Hultman som är utredare på Socialstyrelsen.

    De regionala skillnaderna är fortsatt stora. Östergötland har den högsta siffran, där 44 procent av biståndstagarna fick ett långvarigt bistånd. Det kan jämföras med Gotland, där bara 20 procent av de som fick bistånd fick det så länge som under tio till tolv månader. Generellt är behovet av ekonomiskt bistånd störst i stora kommuner och storstäder.

    – Alla kommuner har ju väldigt olika förutsättningar. Kommunens storlek, hur arbetsmarknaden ser ut och vad befolkningen har för utbildningsnivå är bakgrundsfaktorer som spelar in. Det är svårt att säga hur mycket varje kommun kan påverka genom sitt arbete, säger Malin Hultman.

    Hon framhåller ändå att det är positivt att det skett en generell förbättring i kommunernas arbete med ekonomiskt bistånd. Att man arbetar mer med systematiska uppföljningar för individen är betydande.

    – Men det är också viktigt att analysera de resultaten på gruppnivå så att man får reda på vilka insatser som leder till ett bra utfall för den enskilde.

    Socialstyrelsen presenterar de öppna jämförelserna över ekonomiskt bistånd i samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Jämförelserna innehåller enkätsvar och data från landets alla kommuner. I år var svarsfrekvensen 96 procent. Uppgifterna som nu presenteras rör 2014.

    Text: Karin Persson

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    DEBATT

    Öppet brev: Vill Socialstyrelsen försämra ...

    I Socialstyrelsens målbild för vårdcentralernas arbe...

    19 juni, 2025

    AVTAL

    Här är avtalskraven för akademiker i staten

    Mer semester, höjd avsättning till pension och ökat ...

    18 juni, 2025

    AVTAL

    Nytt avtal för akademiker i kyrkan

    Efter utdragna förhandlingar har parterna kommit öve...

    18 juni, 2025

    ALMEDALEN 2025

    Debatt om barn i fängelse i Almedalen

    Experter och politiker tar plats i paneler när Akade...

    17 juni, 2025

    Läs även

    POLITIK

    Förslaget: Nyanlända ska kvalificera sig t...

    Regeringen föreslår högre krav för nyanlända att ta ...

    17 juni, 2025

    BARNFÄNGELSER

    Förbereder för att sätta barn i fängelse

    Ny färg på väggarna och anpassningar av behandlingsp...

    16 juni, 2025

    SEMESTER

    Psykologen: Så förbereder du dig inför sem...

    Det räcker inte med att stänga av jobbmejlen. För at...

    13 juni, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Fler blir sjuka på jobbet – sociala tjänst...

    13 500 arbetssjukdomar anmäldes förra året. Allra me...

    11 juni, 2025