7 april, 2020

Nytt nummer av Akademikern: Corona gjorde tvärnit för avtalsrörelsen

Avtalsröreslen tvärnitade på upploppet. Samhällsvetare påverkas av corona. Facket laddar för att ge stöd. Akademikern nummer 2-2020 vittnar om hur ett virus snabbt förändrade arbetslivet, skriver chefredaktör Åsa Bolmstedt.

asa_webb

Allt sattes på paus när pandemin kom, skriver Akademikerns chefredaktör Åsa Bolmstedt.

Slutspurten i avtalsrörelsen pågick. Det var bara ett par veckor kvar tills gällande avtal gick ut och parterna satt regelbundet i förhandlingar både i den privata sektorn och i kommuner och regioner.

Så kom corona.

Och allt sattes på paus.

Sedan i november har Akademikern följt några av dem som sitter vid förhandlingsborden. Vi ville berätta om processen som leder fram till ett nytt kollektivavtal, från start till mål, och samtidigt uppmärksamma de frågor som diskuterades flitigast. Skulle parterna ha lika svårt att enas som för fyra år sedan då det var nära strejk i privat sektor på grund av flexpensionen?

Inte hade vi trott att det inte skulle bli någon målgång alls.

Den 20 mars meddelade parterna inom industrin att de skjuter upp förhandlingarna till i höst och förlänger det nuvarande avtalet till dess. Eftersom de sätter märket för resten av arbetsmarknaden följde övriga parter snart efter.

Det går helt enkelt inte att förhandla i det rådande läget, utan både fack och arbetsgivare behöver fokusera på att hantera den samhällsekonomiska kris som också sprider sig som ett virus.

Trots att det pågår ett intensivt arbete för att mildra följderna kommer alla inte klara sig utan skada, och vilka förutsättningarna kommer att vara när parterna tar upp förhandlingarna igen är oklart. Målet är att fortsätta där de slutade, men de har öppnat för att det kan bli aktuellt med nya yrkanden på grund av effekterna av pandemin.

Corona har också fått tusentals akademiker att söka medlemskap i a-kassa och fackförbund. Vi har pratat med läsare som berättar hur deras arbetssituation påverkats och med Akademikerförbundet SSR som organiserar om för att möta efterfrågan på stöd. Du hittar också läsning om vad som gäller i förhållande till jobbet om en närstående blir allvarligt sjuk.

Utöver corona kikar vi närmare på fenomenet med gigande akademiker, tar reda på vad som händer med dina privata mejl och dokument på arbetsgivarens dator när du byter jobb, och träffar regissören Anna Ulén som lämnade teatern för att utbilda sig inom mänskliga rättigheter, och som hittade tillbaka till scenen igen. När vi träffade henne höll hon på med de sista repetitionerna av pjäsen om Betlehem Dawit Isaak. Sedan dess har den också skjutits upp på grund av corona.

Akademikern nummer 2 2020 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023

Facklig kritik mot regeringens satsning på Kriminalv...

POLITIK Akademikerförbundet SSR och Saco-S är krit...
17 april, 2023