2 juni, 2016

Nya snabbspår för den största gruppen nyanlända akademiker

Akademikerförbundet SSR välkomnar de nya snabbspår för nyanlända socionomer och samhällsvetare som presenteras idag. – Vi kommer att jobba aktivt för att snabbspåren ska fungera och tar gärna ett ansvar för att bidra till en bättre etablering på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR välkomnar de nya snabbspår för nyanlända socionomer och samhällsvetare som presenteras idag.

– Vi kommer att jobba aktivt för att snabbspåren ska fungera och tar gärna ett ansvar för att bidra till en bättre etablering på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Syftet med snabbspåren är att öka möjligheten för nyanlända akademiker att få arbete inom det område de är utbildade för. Snabbspåret ska ta totalt ett år och omfattar kompletteringsutbildning, studier i yrkessvenska och praktik på en relevant arbetsplats.

Akademikerförbundet SSR har varit drivande bakom snabbspåren och står bakom båda, inom ramen för Saco-S när det gäller snabbspåret för samhällsvetare.

– Sverige har ett akut behov av att bli bättre på att ta vara på den kompetens och de kunskaper som finns bland de nyanlända. Vi ser det som ett viktigt uppdrag för oss som fackförbund att vara med och bidra till en snabbare och bättre etablering på arbetsmarknaden. Att nyanlända akademiker får jobb i paritet med sin utbildning är centralt på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Heike Erkers.

Ungefär var fjärde akademiker inom etableringsuppdraget är samhällsvetare eller har examen inom socialt arbete. Det är den största gruppen bland nyanlända akademiker, men samtidigt är det idag den grupp som i minst utsträckning har jobb som motsvarar deras utbildning.

– Vi ser redan en generell akademikerbrist och den kommer att öka. Det är särskilt tydligt när det gäller socialt arbete, där bristen ökar mest. Förbundet har arbetat med de här frågorna under flera år och har bland annat lagt förslag om valideringsår för personer med utländsk akademisk utbildning. Vi ser snabbspåren som början på ett mer systematiskt arbete för en bättre etablering för utlandsutbildade akademiker, säger Akademikerförbundet SSR:s samhällspolitiska chef Ursula Berge.

Överenskommelsen om snabbspår tecknas mellan fack och arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Det innebär också olika åtaganden för parterna.

- Vi kommer att sätta hela vår organisation på fötter för att få detta på plats. Vi ska bidra till att hitta och utbilda handledare och även hjälpa till med matchningen mot praktikplatser, som förhoppningsvis också leder till jobb. Det blir i så fall en stor vinst både för samhället och de enskilda individerna, säger Heike Erkers.

Läs mer här om snabbspår för socionomer och samhällsvetare

Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024