2 juni, 2016

Nya snabbspår för den största gruppen nyanlända akademiker

Akademikerförbundet SSR välkomnar de nya snabbspår för nyanlända socionomer och samhällsvetare som presenteras idag. – Vi kommer att jobba aktivt för att snabbspåren ska fungera och tar gärna ett ansvar för att bidra till en bättre etablering på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR välkomnar de nya snabbspår för nyanlända socionomer och samhällsvetare som presenteras idag.

– Vi kommer att jobba aktivt för att snabbspåren ska fungera och tar gärna ett ansvar för att bidra till en bättre etablering på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Syftet med snabbspåren är att öka möjligheten för nyanlända akademiker att få arbete inom det område de är utbildade för. Snabbspåret ska ta totalt ett år och omfattar kompletteringsutbildning, studier i yrkessvenska och praktik på en relevant arbetsplats.

Akademikerförbundet SSR har varit drivande bakom snabbspåren och står bakom båda, inom ramen för Saco-S när det gäller snabbspåret för samhällsvetare.

– Sverige har ett akut behov av att bli bättre på att ta vara på den kompetens och de kunskaper som finns bland de nyanlända. Vi ser det som ett viktigt uppdrag för oss som fackförbund att vara med och bidra till en snabbare och bättre etablering på arbetsmarknaden. Att nyanlända akademiker får jobb i paritet med sin utbildning är centralt på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Heike Erkers.

Ungefär var fjärde akademiker inom etableringsuppdraget är samhällsvetare eller har examen inom socialt arbete. Det är den största gruppen bland nyanlända akademiker, men samtidigt är det idag den grupp som i minst utsträckning har jobb som motsvarar deras utbildning.

– Vi ser redan en generell akademikerbrist och den kommer att öka. Det är särskilt tydligt när det gäller socialt arbete, där bristen ökar mest. Förbundet har arbetat med de här frågorna under flera år och har bland annat lagt förslag om valideringsår för personer med utländsk akademisk utbildning. Vi ser snabbspåren som början på ett mer systematiskt arbete för en bättre etablering för utlandsutbildade akademiker, säger Akademikerförbundet SSR:s samhällspolitiska chef Ursula Berge.

Överenskommelsen om snabbspår tecknas mellan fack och arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Det innebär också olika åtaganden för parterna.

- Vi kommer att sätta hela vår organisation på fötter för att få detta på plats. Vi ska bidra till att hitta och utbilda handledare och även hjälpa till med matchningen mot praktikplatser, som förhoppningsvis också leder till jobb. Det blir i så fall en stor vinst både för samhället och de enskilda individerna, säger Heike Erkers.

Läs mer här om snabbspår för socionomer och samhällsvetare

Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024