I månadsskiftet mars/april ska ett nytt kollektivavtal ta vid när det nuvarande löper ut, något som berör cirka 35 000 medlemmar som är anställda i kommuner och regioner. Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR, förhandlar löneavtalet.
– Nu börjar det hända saker. Vi jobbar på genom våra yrkanden och tempot ökar med fler förhandlingstider, även om vi som alltid tycker att det går för långsamt. Just nu väntar vi in industrins märke, först då kan vi göra klart vår siffra.
Vilken är den viktigaste frågan?
– När det gäller lönedelen så jobbar vi mycket med lön i tid, alltså att de stora löneöversynerna som görs varje år, och som tar mycket tid, ska effektiviseras och tajtas till. Det är orimligt att det i princip varje år blir försenade löneöversyner, som leder till att arbetstagarna inte får sina nya löner i tid. Det behövs i avtal formas tydligare processer där arbetstagaren vet var i processen man är, varför man får den lön man får. Detta haltar ofta med försenare lönerevisioner som följd, vilket vi sett mer och mer.
Är det något som sticker ut i årets avtalsrörelse?
– Det som är speciellt i år är att vi är så många fackförbund som sitter tillsammans och diskuterar viktiga frågor kring lön och avtal. Det har vi gjort länge i villkorsdelen, men nu också inom lönefrågor. När vi har en så pass bred facklig samsyn kan vi använda den fackliga kraften att ta oss framåt. Vi blir starkare tillsammans.
Akademikerförbundet SSR yrkar på centralt siffersatta avtal, något som även SKR varit inne på.
– Det kommer bli ett siffersatt avtal, frågan är hur långt det blir. Vi vill ha ettårigt avtal, medan SKR vill ha längre avtal. Vi anser inte att korta avtal per definition är bättre, men ska vi gå med på längre avtal behöver vi känna att vi fått bra saker i det som binder upp oss länge. Vi får se vad vi landar i.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.