20 december, 2019

Nya direktiv kan ge ytterligare vakanser på Arbetsförmedlingen

Regeringens senaste direktiv till Arbetsförmedlingen kan ge ännu fler vakanser då närvaro måste säkerställas på alla orter där kontor har stängt. ”Det behöver analyseras”, säger HR-direktör Lena Hadad.

hadadaf

Lena Hadad är HR-direktör på Arbetsförmedlingen sedan sommaren 2018. Foto: Montage

Bara dagar före jul kom ännu ett nytt direktiv till Arbetsförmedlingen från regeringen. På alla orter där kontor har stängt måste myndigheten nu finnas på plats med personal ändå, meddelade regeringen i sitt regleringsbrev. På vissa orter kan kontor öppnas igen. Och de kontor som var planerade att stängas, men som inte ännu har stängt, ska finnas kvar.

Nästan hundra av Arbetsförmedlingens kontor har stängt och 850 personer blivit uppsagda på grund av arbetsbrist runt om i landet. Men många har också valt att säga upp sig och det har funnits flera hundra vakanser. När regeringen nu meddelar att Arbetsförmedlingen måste vara närvarande på alla orter där kontor har stängts kan det bli aktuellt med ytterligare nya rekryteringar.  

– Regleringsbrevet kom i går. Det behövs en diskussion om vi behöver rekrytera nya medarbetare, det behöver analyseras först, säger Lena Hadad.

Att det har funnits så många vakanser, trots uppsägningar och ett historiskt stort varsel, beror på att det har saknats it-kompetens, att vissa kontrolluppgifter har koncentrerats till två orter samt att fler än vanligt har sagt upp sig.

– Det är klart att varslet har gjort att många har valt att lämna oss tidigare än vad de hade gjort annars, säger Lena Hadad.

– Det har inte undgått någon att vi har haft ett exceptionellt läge på Arbetsförmedlingen i år.

Att myndigheten sökte 32 nya chefer kort efter att 34 chefer hade blivit uppsagda hänger också ihop med förflyttningen av arbetsuppgifter med granskning och kontroll av aktivitetsrapporter till två orter.

– Vi har lyft bort de arbetsuppgifterna från arbetsförmedlare och koncentrerat dem på två orter, Falun och Norrköping. Det och beslutet att varje chef inte ska ha mer än 15 medarbetare under sig gör att vi behöver många nya chefer.

Hur påverkar de olika beskeden från regeringen personalen och deras förtroende för ledningen?

– Det ser väldigt olika ut beroende på var man jobbar någonstans. Arbetsmiljön är belastande på många håll. Nu vill vi skapa arbetsro och goda förutsättningar framåt, säger Lena Hadad. 

När kan personalen få arbetsro?

– Det är en mängd åtgärder som pågår just nu och hur lång tid det tar törs jag inte säga. Det finns inga andra val, vi har fått regleringsbrevet och vårt uppdrag är att göra det bästa av situationen.

Får ni något jullov?

– Det hoppas jag verkligen. Det har varit extrema dagar. Alla är värda ett härligt jullov och ordentlig vila. Så tar vi nya tag nästa år.

Annika Clemens

Senaste nytt

Virtuell verklighet ska hindra brott

KRIMINALVÅRD Våldsamma kriminella på Boråsanstalten trä...
8 december, 2022

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kommer ny socialtjänstlag, enli...
7 december, 2022

Distansarbete löser livspusslet – men många jobbar f...

ARBETSMILJÖ Nio av tio uppger att de kan göra ett bra ...
7 december, 2022

Historiskt skifte som ger stora förändringar

LEDARE Maktskiftet i svensk politik kommer att fö...
6 december, 2022


Läs även

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022

Tvära kast för Arbetsförmedlingens anställda: ”Annan...

KRÖNIKA Johan Berg frågar sig om den nya regeringe...
8 november, 2022

Arbetsförmedlare avslöjar spelet bakom reformerna

ARBETSFÖRMEDLING Johan Berg, anställd på Arbetsförmedlingen...
18 juli, 2022

Privatiseringsiver eller missförstånd orsak till Arb...

ARBETSFÖRMEDLING Varför lyckas inte Arbetsförmedlingen ge j...
7 juli, 2022