20 december, 2019

Nya direktiv kan ge ytterligare vakanser på Arbetsförmedlingen

Regeringens senaste direktiv till Arbetsförmedlingen kan ge ännu fler vakanser då närvaro måste säkerställas på alla orter där kontor har stängt. ”Det behöver analyseras”, säger HR-direktör Lena Hadad.

hadadaf

Lena Hadad är HR-direktör på Arbetsförmedlingen sedan sommaren 2018. Foto: Montage

Bara dagar före jul kom ännu ett nytt direktiv till Arbetsförmedlingen från regeringen. På alla orter där kontor har stängt måste myndigheten nu finnas på plats med personal ändå, meddelade regeringen i sitt regleringsbrev. På vissa orter kan kontor öppnas igen. Och de kontor som var planerade att stängas, men som inte ännu har stängt, ska finnas kvar.

Nästan hundra av Arbetsförmedlingens kontor har stängt och 850 personer blivit uppsagda på grund av arbetsbrist runt om i landet. Men många har också valt att säga upp sig och det har funnits flera hundra vakanser. När regeringen nu meddelar att Arbetsförmedlingen måste vara närvarande på alla orter där kontor har stängts kan det bli aktuellt med ytterligare nya rekryteringar.  

– Regleringsbrevet kom i går. Det behövs en diskussion om vi behöver rekrytera nya medarbetare, det behöver analyseras först, säger Lena Hadad.

Att det har funnits så många vakanser, trots uppsägningar och ett historiskt stort varsel, beror på att det har saknats it-kompetens, att vissa kontrolluppgifter har koncentrerats till två orter samt att fler än vanligt har sagt upp sig.

– Det är klart att varslet har gjort att många har valt att lämna oss tidigare än vad de hade gjort annars, säger Lena Hadad.

– Det har inte undgått någon att vi har haft ett exceptionellt läge på Arbetsförmedlingen i år.

Att myndigheten sökte 32 nya chefer kort efter att 34 chefer hade blivit uppsagda hänger också ihop med förflyttningen av arbetsuppgifter med granskning och kontroll av aktivitetsrapporter till två orter.

– Vi har lyft bort de arbetsuppgifterna från arbetsförmedlare och koncentrerat dem på två orter, Falun och Norrköping. Det och beslutet att varje chef inte ska ha mer än 15 medarbetare under sig gör att vi behöver många nya chefer.

Hur påverkar de olika beskeden från regeringen personalen och deras förtroende för ledningen?

– Det ser väldigt olika ut beroende på var man jobbar någonstans. Arbetsmiljön är belastande på många håll. Nu vill vi skapa arbetsro och goda förutsättningar framåt, säger Lena Hadad. 

När kan personalen få arbetsro?

– Det är en mängd åtgärder som pågår just nu och hur lång tid det tar törs jag inte säga. Det finns inga andra val, vi har fått regleringsbrevet och vårt uppdrag är att göra det bästa av situationen.

Får ni något jullov?

– Det hoppas jag verkligen. Det har varit extrema dagar. Alla är värda ett härligt jullov och ordentlig vila. Så tar vi nya tag nästa år.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Håll koll på nya lagarna 2024

LAGSTIFTNING Lättnader i arbetslöshetsförsäkringen, skä...
3 januari, 2024

Uppdrag: Folkförflyttning norrut

REPORTAGE Norra Sverige skriker efter arbetskraft. I...
18 december, 2023

Stor ökning av antalet varsel

ARBETSMARKNAD Antalet varsel har ökat kraftigt, men komp...
13 december, 2023

Nära klientkontakt försvårade förändring på Arbetsfö...

FORSKNING Mänskliga relationer bidrog till en tuffar...
23 oktober, 2023