18 januari, 2023

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Det är drygt ett halvår sedan fack och arbetsgivare i Svenska kyrkan tecknade avtal senast. Nu ska parterna börja förhandla igen. Akademikerförbundet SSR:s ombud Josefine Johansson hoppas det går lättare den här gången.

Josefine Johansson är ombudsman på Akademikerförbundet SSR och förhandlar för förbundets medlemmar i Svenska kyrkan.

Foto: Annika Clemens / Linus Meyer

I maj 2022, efter månader av förhandlingar, medling och strejkvarsel, godtog parterna i Svenska kyrkan medlarnas slutbud. Konflikten handlade främst om omställningsavtalet för den svenska arbetsmarknaden.

– Vi hade olika bild av vad som skulle krävas för att medarbetare i Svenska kyrkan skulle få samma typ av omställningsavtal som resten av arbetsmarknaden, säger Josefine Johansson.

På tisdag nästa vecka inleds nya förhandlingar mellan parterna.

– Vi hade ett bra möte i går när vi lämnade våra yrkanden. Vi är ense om flera saker, som att man ska följa industrins märke, säger Josefine Johansson som tillsammans med Akavias ombud företräder totalt elva Saco-förbund och ett TCO-förbund vid förhandlingarna.

Facken har yrkat på 4,4 procent löneökningar och vill ha ett ettårigt avtal. Det ligger i linje med industrifackens bud i avtalsrörelsen som lades fram i höstas.

Josefine Johansson är inte orolig för att kravet ska leda till en lönespiral som spär på inflationen.

– Jag skulle säga att även om vi får 4,4 procent löneökning så ligger det långt efter vad inflationen legat på de senaste månaderna. Jag tänker att facken inom industrin har lagt ett ansvarsfullt bud.

Facken ställer också krav på att Svenska kyrkan åtgärdar uppmärksammade brister i arbetsmiljön. Det gäller främst den psykosociala arbetsmiljön på grund av stress och otydligt ledarskap, förklarar Josefine Johansson.

Jag skulle säga att även om vi får 4,4 procent löneökning så ligger det långt efter vad inflationen legat på de senaste månaderna.

Josefine Johansson

Förbunden vill också höja anställdas bilersättning, se till så att alla anställda erbjuds företagshälsovård och får möjlighet till tjänstledighet för att testa arbete hos andra arbetsgivare.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, lyfter i sina yrkanden fram den svåra ekonomiska utmaningar som kyrkan står inför.

”Vi måste hitta lösningar för att överbrygga de ekonomiska utmaningarna, så att de inte går ut över den viktiga verksamheten”, säger förhandlingschef Cecilia Herm, i ett pressmeddelande från Skao.

Arbetsgivarna vill också ha enklare och mer enhetliga kollektivavtal. De vill även förenkla löneprocessen, arbetstidsreglerna och införa anställningsformer för praktik.

Det nuvarande avtalet för Svenska kyrkan gäller till den 31 mars 2023. Förhandlingarna om ett nytt avtal berör omkring 700 medlemmar i Akademikerförbundet SSR. Såväl präster som diakoner, församlingspedagoger, HR-personal och handläggare berörs.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024