9 januari, 2023

Ny karriär runt hörnet

KARRIÄR I en orolig omvärld är det viktigt att kunna leda i kris. Jill Clavell gillar förändringar och hoppade på en utbildning på Försvarshögskolan.

Jill Clavell tar en paus från jobbet i Västerås för att plugga ledarskap på Försvarshögskolan.

Jill Clavell, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Västerås, har tagit tjänstledigt för att plugga ledarskap på Försvarshögskolan.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

– Är man galen?!

Jill Clavell skrattar och slår ut med händerna över den överdimensionerade koppen kaffe.

– Eller bara driven?

Hon pluggar andra året på Kris, säkerhet och beredskap, en master i ledarskap på Försvarshögskolan i Stockholm, och är tjänstledig från jobbet som sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västmanlands län. Att gå från en chefslön till fickpengar från CSN var utmanande.

Fast fickpengarna var bättre än ingenting – förra terminen tog hon ut det sista som hon hade rätt till, så nu är det sparkontot som gäller.

Hennes man undrar nog när hon ska börja jobba igen, skojar hon. Och hennes gamla kollegor frågar henne vad allt det här egentligen ska vara bra för, och om det inte är dags för henne att komma tillbaka snart.

– Nej, konstaterar hon, jag är inte galen. Alla säger att de gillar förändringar, fast det egentligen är väldigt få som faktiskt gör det. Men jag gillar verkligen förändringar – och att förändras. Det här är en egoresa.

Vi befinner oss på ett kafé mitt i gångtunneln på T-centralen i Stockholm. Utanför rinner den eviga strömmen av människor fram, men i dag hade Jill Clavell möjlighet att vika av från den en stund innan hon måste ta tåget tillbaka till Västerås, där hon bor.

Annars är det fullt upp. Visst har hon pluggat förut, beteendevetenskap, men inte på masternivå, och inte med uteslutande engelsk kurslitteratur.

– Det tog ett tag innan jag fattade vad ”ledarskepp”, ”leadership”, egentligen betydde!

De kursare som kommer direkt från en kandidatexamen har det kanske lättare med studietekniken, konstaterar hon. Men hon har en stor fördel framför dem: erfarenhet. Hon har varit på Arbetsförmedlingen sedan 2009, och som chef sedan 2015.

Och när det gäller kriser har hon fått sin beskärda del. Som sektionschef på Arbetsförmedlingen har hon bland annat ansvarat för den så kallade ”öppna kundytan”, det servicecenter dit kunder kunde komma och få hjälp att söka jobb. När myndigheten kraftigt bantades för några år sedan stängdes det ned.

– Och inte nog med det: mitt i röran kom pandemin…

Arbetsförmedlingen bedömdes vara en samhällskritisk verksamhet, och skulle därför hålla öppet. Man möblerade om för att hantera smittan, och en säkerhetsvakt stod utanför och såg till att människorna som köade till myndigheten hade två meter mellan sig.

– Jag funderade på om vi inte bara kunde avveckla den öppna kundytan med en gång, men det fick vi ju inte. Så det var lite: ”Jaha, så vi ska hålla ut, för att snart stänga ned? Hur ska jag nu föra ut det här budskapet på ett bra sätt, så att alla vill jobba?”

Den nya situationen kunde också skapa konflikter. Medan en del medarbetare var så rädda för smittan att de inte ville fortsätta arbeta på kundcentret, upplevde andra – kanske med bakgrund i länder där ännu allvarligare kriser råder – att rädsla och restriktioner var överdrivna.

Det var här, med varsel och uppsägningar på sitt bord, som Jill Clavell blev intresserad av krishantering.

– Min inre process satte igång. En sak som jag insåg var att man måste vara otroligt närvarande som chef. Om det finns en stor tillit kan man nästan ge vilket budskap som helst. Jag har sett det som min roll att ge de medarbetare som måste sluta en bra referens och kanske öppna en ny dörr.

"Halsbandet har en amulett som föreställer en thailändsk gudinna. Jag tror att hon symboliserar visdom och lycka. Det är en gåva från min mor, som påminner mig om min bakgrund och vikten av att vara grundad i den man är."

Så vad fick henne till Arbetsförmedlingen från första början? Hon skrattar. Vid ett tillfälle för många år sedan var hon där för att själv söka jobb, och sade till arbetsförmedlaren: ”Jag skulle vilja göra det som du gör.”

Och så blev det. Till en början hade hon rollen som utredare, med uppgiften att lotsa personer under ”arbetslivsinriktad rehabilitering” till arbete.

– Vi hade en utredningsavdelning där vi skulle observera de här personerna för att se hur länge de klarade av att vara i praktiska moment, som att borra till exempel. Vi mätte tiden för arbete i relation till nödvändig paus. På den tiden fanns det pengar i myndigheten…

Samhällsintresserad var hon dock långt innan hon började på Arbetsförmedlingen. Hon kopplar det till sin bakgrund. Jill Clavell kom till Sverige från Thailand när hon var sex år, och minns fortfarande omställningen tydligt.

– Jag har upplevt ett annat land, utan trygghetssystem som här och uppbyggt på helt andra premisser. Där måste man förlita sig på familjen. Jag har kunnat jämföra med Sverige och konstatera att vi har det väldigt bra här.

Med kulturbytet kom också ett utanförskap. Hon minns hur hon såg gräsmattor och undrade vad poängen var med kala, gröna ytor. Hon var den enda i klassen med utländsk bakgrund.

– På den tiden fanns ingen integration, det var bara: ”Här kommer en unge som inte kan svenska – in med henne på förskolan.” Man kände att man var annorlunda, men det blev ett driv: Jag ska ta mig tusan lära mig svenska! Jag såg Agneta Fältskog och kände att det där är the shit, jag skulle vilja bli som hon. Det blev väldigt viktigt för mig att tillhöra.

Den här erfarenheten har hon haft användning för i arbetet, berättar hon. Dels i relation till kunder, men också i sitt ledarskap. Den som har varit i kylan och lyckats ta sig in i samhällsgemenskapen har förvärvat värdefulla förmågor.

– Har man upplevt utanförskap vet man hur det känns att få tillit, och hur man skapar den. Hur får jag den andre att känna att jag är en varm person, inte en fiende, utan att använda ord? Det tror jag att jag har varit bra på att förmedla genom känsla, och genom att veta när det är dags att vara tyst och låta den andre äga sin situation.

För att man som ledare ska kunna hantera verkliga kriser krävs dock mer än värme och närvaro, säger hon. Man måste förstå sådana krassa saker som hur man skapar hållbara ledningssystem och reservrutiner; hur man prioriterar under stress; och hur man hanterar situationen när den mest dominante personen kliver fram och vill ta över. Allt det lär hon sig nu.

Utbildningen är bred. Krisbegreppet är nämligen applicerbart på mycket, konstaterar hon, och relevant för en tid där problemen i världen hopar sig.

– Det är aktuellt för mer än bara blåljusmyndigheter. Kriser kan utgöras av allt från flyktingvågor och skolskjutningar till klimatrelaterade saker. Och de sprider sig snabbt: något händer i USA, och så blir det ett Metoo-flöde till Sverige med demonstrationer och protester.

Att hon ställer upp på den här intervjun är för att hon vill uppmuntra andra att vidareutbilda sig. Det behöver inte ruinera en: Hon har nyss varit i kontakt med Trygghetsstiftelsen om ett omställningsstudiestöd.

Och det man ändå tillfälligt förlorar i inkomst väger lätt mot det man vinner – både på ett personligt plan och ett professionellt.

Apropå professionellt: Kommer hon att återvända till sin gamla arbetsplats efter examen? Hon trivdes där, säger hon. Men hon ville förändras. Om hon inte får en möjlighet att använda sina nya kunskaper kanske hon söker sig vidare, även om det vore vemodigt.

– Det är ungefär som ett partnerskap: om man själv börjar utvecklas gäller det att den andre utvecklas tillsammans med en. Annars blir det ingen bra utväxling.

Tidslinjen

1977

Sverige

Kommer till Sverige som sexåring, och känner sig utanför i ett land som inte har mycket av integrationspolitik.

1994

Startar eget

Åker till Sälen och startar klädbutik med sambon och ett annat par. ”Det slutar med att alla blir jätteförbannade på varandra, men det lär mig mycket om arbetslivet, inte minst vikten av att vara modig.”

1999

Skilsmässa

När hennes dotter är ett år väljer hon att separera från hennes pappa. Samtidigt som hon studerar. ”På något sätt fick jag ändå ihop det.”

2001

Examen

Tar en fil.kand. i beteendevetenskap. Året efter gör hon klart entreprenörsprogrammet på Mälardalens högskola, där projektledarskap och affärsutveckling ingick.

2015

Chef

Efter tre år som arbetsförmedlare blir hon sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västmanlands län.

2021

Studier

Börjar studera Kris, säkerhet och beredskap, en master i ledarskap på Försvarshögskolan i Stockholm.

Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024


Läs även

”Ett vanligt knegarjobb kan sällan ersätta den...

ARBETSFÖRMEDLING Det finns jobb att hitta efter fängelsetid...
8 mars, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsf...

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bor...
5 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024