Har ni undersökt om det finns risk för sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Har arbetstagarrepresentanter varit delaktiga i arbetet? Är det tydligt vem som har skyldighet att påbörja en utredning?
Det är exempel på frågor som ingår i den nya checklistan som Prevent tagit fram tillsammans med arbetsmarknadens parter. Syftet med listan är att undersöka risker för att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatser.
Chefer och fackliga ombud kan använda listan tillsammans för att se till att rutiner och riktlinjer kommer på plats.
– Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga sexuella trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen, men det är inte allmänt känt, vilket ju metoo-rörelsen visat, säger Lisa Rönnbäck, projektledare på Prevent.
Prevent har också tagit fram en medarbetarenkät som gärna används parallellt med checklistan. Här får arbetsgivaren svar på hur de anställda upplever sin arbetsplats och därmed blir det tydligt vilka risker som finns i verksamheten.
– Många vill jobba med frågorna nu, men de tycker att det är svårt. De vet inte var de ska börja och vem som ska göra vad. Vi hoppas att verktyget gör det enklare att komma igång med arbetet.
Checklistan och medarbetarenkäten är gratis och finns på Prevents hemsida.
– Det här är ingen quick fix. Det räcker inte med att gå igenom listan, det måste även skapas en struktur för att arbeta förebyggande framöver, säger Lisa Rönnbäck.
Text: Stina Loman.
Läs mer:
Flera förändringar på gång efter Kriminalvårdens #virivermurarna
Daniel Hjalmarsson, Akademikerförbundet SSR: ”Finns en passivitet hos många arbetsgivare”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.