Akademikern

Akademikern
Foto: Foto: Grafik: Rasmus Meisler (foto: privat).. Små vardagliga övertramp kan få stora konsekvenser för arbetsmiljön, berättar Kristoffer Holm.

Artighet på jobbet påverkar hälsan

Lite gammaldags artighet är inte bara trevligt. Att lyfta på hatten för sina kollegor kan vara skillnaden mellan en hälsosam och en ohälsosam arbetsplats.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Från regeringens presskonferens / Theresia Viska. Tidigare i somras presenterade regeringen den nya coronakommissionen som ska granska myndigheternas arbete med att begränsa smittspridningen. Vesna Jovic är en av ledamöterna i kommissionen.

Förbundets utvecklingschef del i regeringens coronakommission

Vesna Jovic från Akademikerförbundet SSR är en av ledamöterna i regeringens coronakommission. Uppdraget är att granska hanteringen av smittan i Sverige.
Förbundet
Akademikern
Foto: Libanesiska Röda korset. Solidaritetsfonden skänker 100 000 kronor till bland annat ambulansverksamheten i Beirut.

Förbundet stöttar Beirut efter explosionen

Flera fackliga kollegor fanns blad dödsoffren i förra veckans explosion i Beirut. Via Solidaritetsfonden stöttar Akademikerförbundet SSR hjälparbetet som pågår i Libanon.
Solidaritetsfonden
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Britta Isaksson, Christina Österberg Ulvmark, Annica Linden och Halima Hassan är några av de som jobbar på Brandkärrs familjecentral i Nyköping. De hoppas att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp i förslaget på ny socialtjänstlag som presenteras senare i augusti.

Hopp om lagstadgat mål för förebyggande arbete

När utredningen Framtidens socialtjänst snart presenteras hoppas många att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp. Ett tydligt mål i lagen skulle betyda mycket för att undvika kostsamma insatser och placeringar, tror personalen på Brandkärrs familjecentral i Nyköping.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Det saknas forskning om hur vi påverkas av semestern, men Hugo Westerlund vid Stressforskningsinstitutet delar ändå med sig av några tips.

Så kopplar du av på semestern i coronatider

Ställ in autosvar på mejlen och lägg undan jobbtelefonen. Semestertipsen brukar vara sig lika från år till år. Men hur loggar man egentligen ut på bästa sätt från hemmakontoret dit många har förpassats under pandemivåren?
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Sara Kurfess, Unsplash / Epsu. Richard Pond ansvarar för Epsu:s policy för kollektiva förhandlingar. Epsu är den europeiska federationen för offentliganställda och företräder många fackförbund i Europa som är för lagstadgade minimilöner.

Europafacken splittrade om minimilöner

De svenska fackförbunden kämpar för att övertyga sina europeiska kollegor om att minimilöner inte är rätt väg för dem heller. ­– Det är inte givet att de får mer inflytande, säger Markus Furuberg vid Akademikerförbundet SSR.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Morning Brew / Unsplash. Luften har gått ur arbetsmarknaden i stora delar av världen. Fler akademiker har blivit arbetslösa.

Covid-19 får effekter på hela arbetsmarknaden

Människor förlorar jobben och alltfler söker sig till fack och a-kassa i krisen som det nya coronaviruset har försatt samhället i. Fler medlemmar i Akademikerförbundet SSR är arbetslösa jämfört med förra året.
Arbetsmarknad
Akademikern
Inger Grahn, vice ordförande i den lokala klubben för Akademikerförbundet SSR, ser allvarligt på den kritik som IVO har riktat mot Kungsbacka.

Minskade kostnader - men fortsatt kritik mot ny modell i Kungsbacka

Sedan Trelleborgsmodellen infördes i Kungsbacka har kostnaderna minskat. Men kommunen har också fått mycket kritik, både från IVO och från facket. ”Utsatta människors rättigheter beaktas inte”
Socialt arbete
Akademikern
Förhandlingarna om las tas upp igen i höst. Samtidigt har las-utredningens förslag skickats ut på remiss.

Så funkar det: Nya las tar form

Las-utredningens förslag skickas ut på remiss samtidigt som fack och arbetsgivare förhandlar om ett eget förslag.
Arbetsrätt
Akademikern
Grafiken visar variationerna mellan länen i långa sjukskrivningar. Se hela grafiken längre ner.

Grafik: Här är långtidssjukskrivningar vanligast

Risken för att bli långtidssjukskriven varierar beroende på var du bor i landet. Den är också större för kvinnor och allra störst för personer i yrkesgruppen socialt arbete.
Arbetsmiljö