Akademikern

Akademikern
"Många har upptäckt att den här arbetsplatsen, den hade ju ändå något", säger psykologiprofessorn Petra Lindfors.

Nu skapas framtidens arbetsplatser – i nya kläder

Digitalisering och distansarbete har fått sig en rejäl skjuts under pandemin. Nu börjar arbetet med att skapa framtidens arbetsplatser.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Charles Deluvio/Unsplash, Pressbild. "Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv", säger Psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen (till höger).

Säg ifrån mot mobbning – och må bättre själv

Den som agerar när en kollega utsätts för mobbning mår bättre än den som låter bli, visar en forskningsstudie bland svenskar i arbetslivet.
Psykisk hälsa
Akademikern
Foto: Marten Bjork/Unsplash. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

De hjälper uppsagda akademiker till nya jobb

Coronaviruset har fått företag inom vissa branscher att kollapsa och säga upp stora delar av personalen. Hittills har anställda inom både staten och välfärden klarat sig relativt bra från uppsägningar – men om det jobbiga beskedet kommer finns det hjälp att få.
Karriär
Akademikern
Foto: Emi Svedberg. "Börja inte med att rensa bland minnen", säger rensningscoachen Clara Johansson, som är utbildad socionom i grunden.

Coachen tipsar: Rensa hemmakontoret – steg för steg

Dags att vårstäda det stökiga hemmakontoret? Börja med böckerna, spara det sentimentala till sist och utmana dina kollegor, tipsar rensningscoachen Clara Johansson.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Pär Bäckström. "Vi vill gärna tro att vi sätter lön oavsett kön", säger personaladministratören Viktoria Eriksson i Piteå.

Kartläggning satte ljuset på orättvisa löneskillnader

När Viktoria Eriksson började kartlägga lönerna i Piteå församling upptäckte hon att kvinnorna halkat efter.
Jämställdhet
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Daniel Hjalmarsson.

Vi svarar: Hur får vi chefen att anmäla smittan?

På skyddsombudet Jeans arbetsplats har flera medarbetare insjuknat i covid-19. Nu vill Jean att arbetsgivaren ska anmäla händelserna till Arbetsmiljöverket. Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR, svarar.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Jeanette Andersson/Pressbild, Klara Stefansson. Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, kan det här med deklaration.

Deklaration i pandemi – experten svarar på fem scenarier

Deklarationen för 2020 har landat – ett år då kontoret flyttade hem och bussarna tömdes på folk. Vilka avdrag har privatpersoner rätt att göra i coronatider? Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple svarar på fem scenarier.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Privat. "Det är så otroligt viktigt att det finns den lokala kännedomen om arbetsplatserna", säger Anna Winblad, facklig ordförande i Skarpnäck i Stockholm.

”Lokala facket förändrar medlemmarnas vardag”

De lokala klubbarna ger facket ett välbehövligt ansikte på jobbet, enligt en ny rapport. Anna Winblad i Stockholm är en av många som bildat förening. "Lokalt engagemang är önskvärt för att nå en förändring som märks i medlemmarnas vardag", säger Anna Winblad.
Förbundet
Akademikern
Foto: Margareta Bloom-Sandebäck. Mycket i Basem Muhannas liv har förändrats sedan han kom till Sverige. Men kärleken till att rida har han behållit.

"Om man hittar enkelheten blir livet vackert"

Allt pekade mot en karriär som framgångsrik affärsman. Så kom kriget och Basem Muhanna fick börja om i Sverige – på ett helt nytt spår.
Karriär
Akademikern
Foto: Annika Clemens . Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är oroad över de stora smittotalen. Arkivbild.

Stor smittspridning på arbetsplatserna oroar

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt stor på arbetsplatserna, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på måndagen. "Jag kan inte nog betona vikten av att arbetsgivarna i det här läget tar sitt fulla ansvar."
Arbetsmiljö