Akademikern

Akademikern
Anders Öhman och Emma Ulfsdotter Lunggren berättade om MST (multusystemisk terapi), en intensiv familjebaserad öppenvårdsinsats, för att hjälpa unga som är missbrukare eller kriminella.

”Hårdare straff inte effektivt mot unga i gängkriminalitet”

Gängkriminaliteten upptar mycket av regeringens arbete, konstaterade socialminister Lena Hallengren på Socionomdagarna. Men hur effektivt är det med hårdare straff som många efterlyser? Inte särskilt, enligt två MST-experter från Stockholms stad.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Socialminister Lena Hallengren talade från stora scenen.

Tusentals besökare på Socionomdagarna

Socionomdagarna är i gång. Heike Erkers, ordförande vid Akademikerförbundet SSR, och socialminister Lena Hallengren (S), inledde i mässhallen på Älvsjömässan.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Sofia Röjder. Maria Fors Brandebo forskar om destruktivt ledarskap. Fler arbetsplatser borde identifiera och arbeta mot destruktiva beteenden hos chefer, tycker hon.

Destruktiva chefer påverkar organisationer mer

Ingen arbetsplats bör acceptera destruktivt ledarskap, säger forskaren Maria Fors Brandebo. Trots att det är vanligt förekommande finns nästan ingen arbetsplats som talar om destruktiva beteenden hos cheferna. Allra värst är passiva chefer.
Chef
Akademikern
På torsdagen hölls avtalsråd inför avtalsrörelsen för Akademikerförbundets förtroendevalda.

Ökad lönespridning – önskemål inför avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen är i gång. På torsdagen möttes Akademikerförbundets förtroendevalda för medlemmar i kommuner och regioner runt om i landet för att diskutera vilka frågor som är viktigast att driva. Lön och arbetsmiljö var två frågor som kom upp.
Kollektivavtal
Akademikern
Mikael Kjelleros Endrell, ledamot i förbundsstyrelsen, och Tore Bengtsson, förbundssekreterare förbereder namnskyltar för dagens sammankomst. Foto: Annika Clemens

Förberedelser inför avtalsrörelsen – vilka frågor ska drivas?

Lön, kompetensutveckling eller kanske arbetsmiljö? I dag samlas regionala representanter för Akademikerförbundet SSR för att diskutera vilka frågor som är viktigast att driva i avtalsrörelsen.
Förbundet
Akademikern
Årets undersökning av socialsekreterares arbetsmiljö visar inget trendbrott. 71 procent har övervägt att söka arbete utanför socialtjänsten.

Var tredje socialsekreterare utsatt för hot

Sju av tio socialsekreterare tycker att de har för hög arbetsbelastning och var tredje har utsatts för hot. Situationen på socialkontoren borde ha förbättrats, säger förbundsordförande Heike Erkers.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Stress i arbetslivet måste få sin rättmätiga plats i arbetsmiljöarbetet, skriver Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Heike Erkers: Rätten att överleva arbetsdagen

De hundratals människor som dör av stress på jobbet varje år riskerar att bli fler. Därför borde regeringens nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet inkludera även stress som orsak, skriver förbundsordförande Heike Erkers i Akademikern.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Foto: Göran Carstorp. Åsa Bolmstedt tar emot Publishingpriset.

Akademikern vinnare av Publishingpriset

Tidningen Akademikern vann Publishingpriset 2019 i kategorin medlemstidningar yrke. Chefredaktör Åsa Bolmstedt tog emot priset.
Nyhet
Akademikern
Foto: Privat. Lina Viita jobber som psykolog på enheten för arbets- och miljömedicin vid region Östergötland.

Psykologens tips: Prata med stressade kollegor

Stress på jobbet kan leda till både sjukdom och på sikt dödsfall. Så hur ska man agera om man misstänker att en kollega är på väg in i väggen? Lina Viita, psykolog på enheten för arbets- och miljömedicin vid region Östergötland, ger svaren.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Eva Charlotte Jonzon och Klas Nordin på Suntarbetslivs resursteam hjälper kommuner att ändra sitt arbetssätt för att minska stressen för medarbetarna.

De motar stressen i grind

För att förebygga sjukdom bildade fack och arbetsgivare Suntarbetslivs resursteam. Klas Nordin och Eva Charlotte Jonzon hjälper kommuner att lura döden.
Arbetsmiljö