Akademikern

Akademikern
Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.
Foto: Privat. Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Pandemin tvingar studentinformatörer att testa nya kanaler

Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.
Student
Akademikern
Ledarnas ordförande Andreas Miller, Saco-ordförande Göran Arrius och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers
Foto: Ledarena, Saco, Akademikerförbundet SSR. Ledarnas ordförande Andreas Miller, Saco-ordförande Göran Arrius och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers

Heike Erkers nia på facktopparnas lönelista

Akademikerförbundets SSR:s ordförande Heike Erkers är en av landets mest välbetalda facktoppar. Det visar en sammanställning av ordförandenas månadsinkomster som TCO:s tidning Arbetsvärlden har gjort.
Lön
Akademikern
Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.
Foto: Privat. Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.

Snart får första kullen hälso- och sjukvårdskuratorer sin legitimation

I höstas startade landets första utbildning till hälso- och sjukvårdskurator. Hur har det gått? Akademikern har pratat med tre av studenterna som nu tar examen.
Utbildning
Akademikern
Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.
Foto: Maria Östberg-Svanelind/Akademikerförbundet SSR. Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.

Heike Erkers omvald för fjärde gången

KONGRESS 2021. – Jag är så klart väldigt stolt och glad över att ha fått förtroendet ännu en mandatperiod framåt, säger Heike Erkers som i helgen blev omvald som förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundet
Akademikern
Ordförandeklubba
Foto: Tingery Injury law firm/Unsplash.

Viktiga beslut under helgens digitala kongress

KONGRESS 2021. Tre propositioner och 131 motioner avhandlades på helgens kongress. Men mest debatt blev det om en punkt som inte stod på dagordningen.
Förbundet
Akademikern
Fyra nya ledamöter valdes in i förbundsstyrelsen. Pia Björking-Petersson, Marcus Sjöberg och Ulla-Maija Madison. Monica Olausson finns tyvärr inte med på bilden.
Foto: Privat. Fyra personer nya ledamöter valdes in i förbundsstyrelsen på lördagen. Pia Björking-Petersson, Marcus Sjöberg och Ulla-Maija Madison. Monica Olausson finns tyvärr inte med på bilden.

Flera nya ledamöter tar plats i Akademikerförbundet SSR:s styrelse

KONGRESS 2021. Akademikerförbundet SSR har fått en ny styrelse som ska leda förbundet de närmsta tre åren.
Förbundet
Akademikern
Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Foto: Privat. Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Rapport: Pandemin har försvårat socialtjänstens arbete

Psykisk ohälsa, social oro och våld i nära relationer har blivit vanligare under pandemin. Samtidigt har socialtjänsten fått svårare att upptäcka och hantera de sociala problemen. Så svarar en stor del av de socialarbetare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR, enligt en ny rapport.
Socialt arbete
Akademikern
Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är en av få som kommer att vara på plats i konferenslokalen under årets kongress.
Foto: Marieke Johnson. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är en av få som kommer att vara på plats i konferenslokalen under årets kongress.

Årets kongress blir helt digital

På grund av pandemiläget kommer bara en handfull personer vara på plats under Akademikerförbundet SSR:s kongress den 7-8 maj, meddelar förbundet. – Hur sorgligt det än är så kommer vi att behöva köra en fullt ut digital kongress, säger förbundssekreterare Tore Bengtsson, som är med och planerar kongressen.
Förbundet
Akademikern
Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer
Foto: Markus Spiske/Unsplash. Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer

Utredning gör tummen upp för automatiserat beslutsfattande

Kommunallagen bör skrivas om för att möjliggöra automatiskt beslutsfattande inom kommuner och regioner. Det föreslås i en utredning som nyligen överlämnats till regeringen. – Vi är besvikna. Vi trodde att utredningen skulle ge mer, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.
Arbetsmiljö
Akademikern
Nästan var sjunde kvinna känner sig extremt trött efter många, långa videomöten på rad.
Foto: Chris Montgomery/Unsplash. Nästan var sjunde kvinna känner sig extremt trött efter många, långa videomöten på rad.

”Zoom-trötthet” drabbar fler kvinnor än män – men det kan förebyggas

Under pandemin är det många som jobbar hemma och bara träffas digitalt genom videomöten. Men flera långa videomöten, utan att avbrott, kan orsaka ”Zoom-trötthet”. Ett problem som slår hårdare mot kvinnor än män, visar ny forskning.
Forskning