Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla i Stockholmsområdet som kan att jobba hemifrån, men vad gäller för den som är orolig och vill jobba hemma? Vad får man för ersättning om man inte kan utföra alla arbetsuppgifter hemifrån? Och vad händer om min arbetsplats inte kan betala ut lön till följd av minskade intäkter efter coronasmittan?
Akademikerförbundet SSR har redan nu fått många frågor från medlemmar som undrar vad som gäller. Men förbundet förbereder sig också för de fall där medlemmar varslas till följd av virusspridningen.
– Vi har förberett för det, men än har det inte kommit till min kännedom att vi har medlemmar som har blivit varslade, säger förbundsjurist Mikael Smeds.
– Men vi har en bevakning.
Förbundet har också förberett sig på att hjälpa medlemmar som riskerar att inte får ut sin lön.
– Det finns många mindre företag som när de hamnar i ekonomiska svårigheter inte kan betala ut lön. Om man råkar ut för det ska man höra av sig till förbundet illa kvickt.
En särskild arbetsgrupp har tillsatts på förbundet för detta och det finns hjälp att få.
De vanligaste frågorna som ställs handlar om vilka rättigheter man har att jobba hemifrån.
– Vi råder att man för en dialog med sin närmaste chef. De frågor som är besvärliga handlar om de personer vill jobba hemma, men som inte kan göra alla arbetsuppgifter hemifrån, säger förbundsjurist Mikael Smeds.
Förbundets råd är att rådgöra med arbetsgivaren. Kan man göra andra arbetsuppgifter och skjuta på dem som kräver att man är på plats kan det lösas på så sätt. Men om det inte är möjligt och kan det bli fråga om en form av tjänstledighet och då får man som anställd inte betalt.
En anställd kan inte heller kräva att få jobba hemifrån om man exempelvis känner oro för att bli smittad. Eller om exempelvis förskolan stänger och man har friska barn hemma.
– Vi har en väldigt stark arbetsplikt i Sverige. Vad händer då om den kolliderar med plikten man har att ta hand om sina barn? Det är en klar kollision mellan de här plikterna.
Det är alltså ingen rättighet att vara tjänstledig. Därför är det viktigt att vara tydlig mot sin chef och att invänta ett tydligt besked från arbetsgivaren, säger Mikael Smeds.
Även på förbundskansliet jobbar de som kan hemifrån, för att dämpa eventuell smittspridning. Den ordförandekonferens som var planerad till slutet av mars skjuts upp. Ordförandekonferensen är det högsta beslutande organet mellan kongresserna.
_ Det är cirka 150 personer som samlas så vi har skjutit upp den, säger Mikael Smeds.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.