2 mars, 2020

(M) i Hörby: ”Gnäll bakom fackets protester”

Situationen i Hörby är oacceptabel, skriver 21 fackförbund i en debattartikel. Emma Hartell, lokal ordförande och skyddsombud i Hörby, är glad för stödet. ”Det har varit tungt för oss, en liten förening i lilla Hörby”. Men Moderaterna säger att delar av fackets protester bottnar i "gnäll".

manifestation1

Maria Westlund, Emma Hartell och Camilla Håkansson på demonstration mot besparingar och för bättre arbetsmiljö framför kommunhuset i Hörby i förra veckan.

Politikerna i Hörby sticker ut med hot och svepande anklagelser om att fackförbunden är politiskerade, skriver företrädare för 21 Saco-fackförbund i en debattartikel i Aftonbladet i dag, måndag. Bland undertecknarna finns Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR och även Göran Arrius, ordförande i Saco.

”Vi ser mycket allvarligt på att politiska företrädare, som även är arbetsgivarföreträdare, går ut och anklagar fackliga organisationer för att vara partipolitiska…” skriver de och konstaterar att det är viktigare än någonsin att stå upp för de fackliga rättigheterna och för en sund och god arbetsmiljö.

Facken i Hörby vittnar om att 25 chefer har slutat eller tvingats sluta sedan det nya styret med Sverigedemokraterna och Moderaterna tog över efter förra valet. Skyddsombuden och fackförbunden berättar att anställda i kommunen har känt sig kränkta och mobbade. Och det var när de gjorde en anmälan till kommunledningen om brister i arbetsmiljön för en månad sedan problemen eskalerade.

I kommunledningens svar saknade de fackliga representanterna tidplan och handlingsplan och gick då vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket som gjorde en inspektion i Hörby förra veckan. Representanter för det politiska styret svarade på sociala medier med att kalla en manifestation som facken hade kallat till för ett ”generalangrepp på folkstyret” samt att anklaga facken för att vara politiserade.

– Det känns tungt. Vi vill ha en bra dialog med arbetsgivaren och vårt mål är att alla ska ha en bra arbetsmiljö. Det är tråkigt att de inte tar våra signaler på allvar. Som det är nu står vi långt ifrån varandra, säger Emma Hartell, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Hörby samt skyddsombud.

Men hon är glad för stödet hon får från fackliga kollegor både i Hörby och i hela landet.

– Det känns bra att man får det stödet. Det visar att det angår oss alla. Om man angriper en så angriper man faktiskt också allihopa.

Sverigedemokraterna med sina 14 mandat i fullmäktige styr tillsammans med Moderaterna som har 5 mandat. Anders Malmgren är ordförande i Moderaterna i Hörby och är inte förvånad över det som framförs av fackförbunden i debattartikeln i Aftonbladet.

– Det är helt förståeligt att de skriver så, det är ju en partsinlaga, säger han.

– Det får stå för dem, jag tror att de överdriver. Från min synpunkt är det inga problem.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna i Hörby har skrivit på respektive hemsida att de vänder sig mot att facken är politiserade.

Vad menar ni med det?

– Om man säger att pengarna inte räcker till är det kommunledningens ansvar. Då kanske man inte ska gå in och peka finger åt kommunledningen. Om man tittar på vissa partier i fullmäktige får man uppfattningen att de springer deras ärenden. Det är ju oppositionen.

Att den politiska ledningen kritiserar facken för att vara politiserade handlar inte om att sätta munkavle på fackligt aktiva, understryker Anders Malmgren.

– Nej nej, facken är fråstående och kan agera fritt, men om man inte håller med kan man kritisera det de gör.

Anders Malmgren säger också att han har fått indikationer på att delar av det som har framförs av skyddsombuden och facken om arbetsmiljön är ”gnäll”.

– Det kan vara gnäll. Det har antytts att det har funnits sådana tendenser från vissa personer. Folk som är missbelåtna med saker och ting, men inte riktigt har grund för det, de som inte får det som de själva tycker, säger han.

– Det är vad jag har fått till mig, man har pratat i kommunledningen, det är en samlad uppfattning.

Kommunledningen har tagit in företagshälsovården efter fackets anmälan om brister i arbetsmiljön.

På torsdagen gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion i Hörby kommun. Kommunen kommer att få ett föreläggande med punkter som ska åtgärdas, enligt SVT. Föreläggandet kopplas till vite, som kommunen kan tvingas betala om den inte gör det som krävs i tid.

Akademikern har sökt kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) både via telefon och mejl sedan förra veckan, men ännu inte fått svar.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024


Läs även

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsf...

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bor...
5 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024