20 september, 2019

Lunchrast för klimatet

Världsfacket ITUC uppmanar fackförbund i världen att agera för klimatet och i dag samlas tiotusentals demonstranter runt om i världen. En är socionomen Åse Ängsved i Avesta. Med ”#socialworkersforfuture” på en skylt demonstrerar för klimatet på lunchrasten. ”Det viktigaste jag gör”

avestastrejk2

Varje fredag vid lunchtid samlas ett gäng på torget i Avesta för att demonstrera för klimatet, "Lunchbreak for Future". Foto: Privat

Åse Ängsved jobbar som kurator på barn- och ungdomspsykiatrin i Avesta. Varje fredag går hon från jobbet vid lunchtid för att demonstrera på torget. Där möts ett gäng varje fredag och håller en ”Lunchbreak for Future”, till stöd för rörelsen Fridays for Future.

– Vi är några vuxna, några är pensionärer, och några ungdomar. Flera av oss jobbar så vi gör det på lunchen, säger Åse Ängsved.

– Jag tänker att det kanske är det viktigaste jag gör.

Samtidigt uppmanar det internationella facket ITUC (International Trade Union Confederation) fackföreningar runt om i världen att agera under nästa vecka när

världens länder möts på FN-högkvarteret i New York för att prata klimat. Världens arbetare måste involveras i omställningsarbetet, skriver ITUC i sin uppmaning, för att nå en hållbar och rättvis omställning när Parisavtalet ska uppfyllas.

Åse Ängsved i Avesta tycker egentligen att Akademikerförbundet SSR borde ha utlyst strejk, så som Greta Thunberg och rörelsen Fridays for Future uppmanade om. Men när det inte gjordes tycker hon ändå att det är bra att förbundet upplyser om vad man kan göra i stället. För klimatet är tveklöst en facklig fråga, säger hon. Och det är en fråga som kommer att påverka socionomer och andra akademiker.

– Det här kommer att påverka vår arbetssituation. Vi kommer att möta klimatångest och det kommer att skapa fler klimatflyktingar. Vi kommer att behöva lägga pengar på annat än vår välfärd när vi ska ställa om. Det kommer att öka pressen på oss på jobbet.

Läs mer: Här samlas socionomer för klimatet i #socialworkersforfuture

Sedan i mars demonstrerar hon varje fredag på lunchrasten. Hon ville göra något med sin egen oro och frustration, men också uppmärksamma andra människor på vad som händer.

– Det kommer att påverka oss väldigt mycket inom kort. Jag upplever att det finns en stor kunskapslucka, att många människor faktiskt inte vet hur bråttom det är.

Den 27 september, då demonstrationer hålls på många håll i världen, planerar gruppen att stå extra länge på torget och Åse Ängsved hoppas på extra många demonstranter. Hon vill också försöka få med fler socionomer från andra arbetsplatser.

Läs mer: Akademikerförbundet SSR tipsar om hur medlemmar kan agera för klimatet

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

SIS Riksrevisionen har släppt en granskning so...
6 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024