19 mars, 2021

”Lokala facket förändrar medlemmarnas vardag”

De lokala klubbarna ger facket ett välbehövligt ansikte på jobbet, enligt en ny rapport. Anna Winblad i Stockholm är en av många som bildat förening. "Lokalt engagemang är önskvärt för att nå en förändring som märks i medlemmarnas vardag", säger Anna Winblad.

lokalwebb

"Det är så otroligt viktigt att det finns den lokala kännedomen om arbetsplatserna", säger Anna Winblad, facklig ordförande i Skarpnäck i Stockholm.

Privat

För två år sedan började Anna Winblad jobba som biståndshandläggare i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, med inriktning mot barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Snart insåg hon att det saknades en representant från Akademikerförbundet SSR på arbetsplatsen.

– Det var märkligt, tänkte jag. Så kan vi inte ha det!

Sagt och gjort. I januari i år bildades en arbetsplatsförening i Skarpnäck, där Anna Winblad är ordförande.

– Det är så otroligt viktigt att det finns den lokala kännedomen om arbetsplatserna där vi har våra medlemmar. Det är dem vi ska företräda, det är deras arbetsmiljö vi ska förbättra och kämpa för.

Ger ett ansikte

Vikten av det lokala engagemanget lyfts fram i rapporten ”Vad är facklig styrka?”, som ges ut av TCO:s tankesmedja Futurion. Rapporten har tagits fram inom ramen för tankesmedjans samarbete med Unionens demokratiutvecklingsprojekt.

Författare är Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som länge forskat om just facklig organisering och partsrelationer. I rapporten har han fått uppdraget att beskriva sambandet mellan facklig organisering, facklig styrka och det lokala fackliga arbetet – för att på så sätt bidra till ökade kunskaper om frågorna.

”Den lokala organisationen underlättar medlemsrekryteringen genom att facket får ett ansikte på arbetsplatsen”, går det bland annat att läsa i rapporten.

Anna Winblad stämmer in – lokala fackklubbar kan göra förändringar som märks i medlemmarnas vardag.

– Man kan trycka upp hur många fina affischer som helst och lägga ut tidningen Akademikern på fikabordet. Men om det då finns en koppling, att medarbetarna vet: ”Anna är ju vårt fackliga ombud som representerar SSR” – då blir det en länk i kedjan.

Uppmuntrar andra

I rapporten om facklig styrka spås behovet av nya sociala forum öka i och med distansarbetet:

”Här kan det lokala facket i framtiden komma att spela en betydelsefull roll som en arena för att ventilera olika problem och för att upprätthålla den sociala gemenskapen.”

Samtidigt försvårar distansarbetet det lokala fackets verksamhet, enligt rapporten.

Håller du med om det?

– Både ja och nej. Givetvis är det svårare att mötas som människor digitalt i stället för i verkligheten. Det är så mycket som går förlorat i interaktionen människor emellan, säger Anna Winblad och fortsätter:

– Men för min egen del har jag det senaste året haft alla mina fackliga möten med arbetsgivaren digitalt. Jag tycker det har fungerat förvånansvärt bra. Jag funderar på om det beror på att jag tidigare har träffat de här personerna i verkligheten. Att vi redan är ansikten för varandra, så att säga.

Anna Winblad tycker att det fackliga arbetet ger mycket – det är både utmanande och roligt.

– Men jag tror det finns en farhåga för att engagera sig fackligt, att det tar mycket tid, samtidigt som man ska ha tid för sitt vanliga arbete. Det är fullt förståeligt, ibland tar det mycket tid. Men det finns lagar, kollektivavtal och regler som reglerar att vi har rätt att engagera oss fackligt på vår arbetstid. Det är vår arbetsgivares skyldighet att se till att det är möjligt.

Läs mer >> Påverka med hjälp av lokalförening

Läs mer >> De föreslås leda förbundet framöver

Klara Stefansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024