22 februari, 2022

”Har klockan tickat framåt?”

Kvinnors löner närmar sig männens, men det går nästan outhärdligt långsamt. Och räknat över ett helt liv är skillnaden i inkomst mellan män och kvinnor lika stor som den var ett kvarts sekel tillbaka, skriver Akademikerns chefredaktör Annika Clemens.

Annika Clemens, chefredaktör Akademikerm

Akademikerns chefredaktör Annika Clemens.

Foto: Viktor Gårdsäter

Under ett liv tjänar kvinnor bara drygt tre fjärdedelar av männens totala inkomst. Skillnaden är över 6 miljoner kronor i livsinkomst. Och siffran 77 procent, andelen av männens livsinkomst som kvinnor tjänar under ett liv, har i princip varit oförändrad sedan mitten av 1990-talet. På ett kvarts sekel har det alltså i princip inte skett någon förändring när det gäller gapet mellan inkomst över ett helt liv. ”Det är inte rimligt att det inte sker mer”, säger Lise Bergh som ledde Kommissionen för jämställda livsinkomster.

Det är lätt att hålla med. Det här är också temat för årets första nummer av Akademikern.  Där berättar vi att en del av förklaringen har med barnen att göra, den så kallade barnfaktorn. Mammor är föräldralediga längre, vabbar mer och jobbar mer deltid. För att nå förändring krävs en individualiserad föräldraförsäkring, enligt kommissionen. Vi berättar också om det arbete som görs för att hitta orättvisor på arbetsmarknaden och rätta till dem.

För det är möjligt med förändring, även om det ser dystert ut ibland. Kvinnors lön på svensk arbetsmarknad närmar sig männens. Nästan outhärdligt långsamt, men ändå. Bland annat tack vare ett långsiktigt arbete med lönekartläggning på arbetsplatserna. I Akademikern får ni läsare följa med till Örebro kommun där fack och HR-avdelning jobbar gemensamt med att snoka upp orättvisor. Hela nummer 1 kan du läsa här.

På torsdag påminns vi igen om vägen vi har kvar när Sveriges kvinnolobby presenterar hur stor del av dagen kvinnor får betalt i jämförelse med männen, i kampanjen Lön hela dagen. Förra året var klockslaget 16.12. På torsdag får vi se om det har skett någon förändring det senaste året. Jag håller tummarna för att klockan har tickat framåt.

Har du synpunkter, frågor eller tips till Akademikern? Hör gärna av dig! Vi vill gärna veta vad du är intresserad av och vad du vill läsa mer om, både här på akademikern.se och i magasinet.

Annika Clemens

Senaste nytt

Synpunkter från golvet viktiga i avtalsrörelsen

AVTAL Ett intensivt arbete pågår just nu inom pr...
5 december, 2022

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Anställda på statliga myndigheter utsätts ...
2 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022


Läs även

Synpunkter från golvet viktiga i avtalsrörelsen

AVTAL Ett intensivt arbete pågår just nu inom pr...
5 december, 2022

Civilanställda flyr polismyndigheten

POLISEN Riktade lönesatsningar på poliser skapar m...
14 november, 2022

Facklig demonstration till stöd för kvinnors rättigh...

INTERNATIONELLT Flera fackförbund demonstrerade i Stockhol...
27 oktober, 2022

”Oavsett vad man tycker har SD historiskt mycket makt”

LEDARE Som fristående tidning är det en självklar...
20 oktober, 2022