1 oktober, 2020

Lasförhandlingarna strandade i natt – inget avtal

Det blev inget historiskt avtal om las i natt. När politikerna nu ska ta över väntar en mycket svår situation och många varnar för regeringskris. "Det kan bli väldigt tufft", sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Akademikern.

evanordmark

En tuff höst väntar för Eva Nordmark.

Annika Clemens

Parterna misslyckades. I natt gick tidsfristen ut för PTK, Svenskt näringsliv och LO att komma överens om en ny lag om anställningsskydd (las). Avtalet, om de hade lyckats, beskrivs som historiskt, lika viktigt som saltsjöbadsavtalet 1938.

När Akademikern träffade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på onsdagen hoppades hon fortfarande på en överenskommelse, men sade också att hon var förberedd om parterna inte skulle komma överens. Hon konstaterade också att det skulle bli en svår höst om parterna inte kom överens.

– Det kan bli väldigt tufft, sade hon.

Hon meddelade också att hon kommer att hedra januariavtalet. Samtidigt har hon lovat att inte lägga fram regeringens egen las-utredning som lagförslag. Både Centerpartiet och Liberalerna menar att januariavtalet säger att det är las-utredningen som ska bli lagförslag om parterna inte når en överenskommelse.

– Jag står fast vid det jag sa i somras. Las-utredningen är ute på remiss och vi måste lyssna på vad remissinstanserna har att säga.

Enligt LO var ett av skälen till att förhandlingarna strandade just regeringens las-utredning.

– Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

PTK, som företräder Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, anser att nuvarande regelverk för anställningstrygghet i grunden fungerar väl.

– Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabb och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande från i natt.

Alla tre parter beklagar att de inte lyckades komma överens och vittnar om att de var nära en överenskommelse.

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt näringsliv.

Vad händer nu?

Enligt januariavtalet tar politiken över och ska presentera ett lagförslag som utgår från regeringens las-utredning. Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har lovat att väcka misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen gör las-utredningens förslag till ett lagförslag. Och han kan få stöd från M, KD och SD för att fälla regeringen.

 

Och de finns de som tycker att parterna borde få mer tid på sig att komma överens. Exempelvis Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, skriver på Twitter att partiet är berett att jobba för att parterna ska få mer tid.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Stöd när AI ska införas på jobbet – ny skrift tipsar...

ARTIFICIELL INTELLIGENS Vad bör du som fackligt engagerad tänka på...
3 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

AI Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023


Läs även

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination ...

PANDEMIN Det är en av slutsatserna i en ny studie s...
4 september, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023