1 oktober, 2020

Lasförhandlingarna strandade i natt – inget avtal

Det blev inget historiskt avtal om las i natt. När politikerna nu ska ta över väntar en mycket svår situation och många varnar för regeringskris. "Det kan bli väldigt tufft", sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Akademikern.

evanordmark

En tuff höst väntar för Eva Nordmark.

Annika Clemens

Parterna misslyckades. I natt gick tidsfristen ut för PTK, Svenskt näringsliv och LO att komma överens om en ny lag om anställningsskydd (las). Avtalet, om de hade lyckats, beskrivs som historiskt, lika viktigt som saltsjöbadsavtalet 1938.

När Akademikern träffade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på onsdagen hoppades hon fortfarande på en överenskommelse, men sade också att hon var förberedd om parterna inte skulle komma överens. Hon konstaterade också att det skulle bli en svår höst om parterna inte kom överens.

– Det kan bli väldigt tufft, sade hon.

Hon meddelade också att hon kommer att hedra januariavtalet. Samtidigt har hon lovat att inte lägga fram regeringens egen las-utredning som lagförslag. Både Centerpartiet och Liberalerna menar att januariavtalet säger att det är las-utredningen som ska bli lagförslag om parterna inte når en överenskommelse.

– Jag står fast vid det jag sa i somras. Las-utredningen är ute på remiss och vi måste lyssna på vad remissinstanserna har att säga.

Enligt LO var ett av skälen till att förhandlingarna strandade just regeringens las-utredning.

– Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

PTK, som företräder Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, anser att nuvarande regelverk för anställningstrygghet i grunden fungerar väl.

– Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabb och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande från i natt.

Alla tre parter beklagar att de inte lyckades komma överens och vittnar om att de var nära en överenskommelse.

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt näringsliv.

Vad händer nu?

Enligt januariavtalet tar politiken över och ska presentera ett lagförslag som utgår från regeringens las-utredning. Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har lovat att väcka misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen gör las-utredningens förslag till ett lagförslag. Och han kan få stöd från M, KD och SD för att fälla regeringen.

 

Och de finns de som tycker att parterna borde få mer tid på sig att komma överens. Exempelvis Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, skriver på Twitter att partiet är berett att jobba för att parterna ska få mer tid.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024