1 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”Oetiskt”

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildningsföretaget Education Online genvägar till yrkestitlar inom HR, till exempel personalvetare. Oetiskt, menar Akademikerförbundet SSR.

Maria Fladvad, professionsombudsman på Akademikerförbundet SSR, ställer sig kritisk till en 12-veckors kurs för att bli personalvetare.

Det är utbildningsföretaget Education Online som säljer kurser inom HR och marknadsför dem som ”en genväg till ett nytt yrke”. Kursen Certifierad Personalvetare omfattar 12 veckor på distans, inga förkunskaper krävs. Efter avslutad kurs och en kostnad på 24 900 kronor kan man arbeta som personalvetare, enligt företaget som också slår fast att det är ”en investering i din framtid”. För 19 900 kronor kan man bli ”certifierad HR-generalist” på 16-20 veckor och för 16 900 kronor ”certifierad beteendeterapeut” på 16 veckor.

– Det är oetiskt att sälja in det på det här sättet. Man betalar dyra pengar för en kurs med förhoppningen att bli personalvetare, och kanske inte ens får komma på en intervju då majoriteten av arbetsgivarna har krav på högskoleutbildning. Om man efter kursen mot förmodan får ett personalvetarjobb har man med en sådan grund inte den kompetens som krävs för att lyckas i rollen. Det riskerar att skada både personen i fråga, kollegor och verksamheten, säger Maria Fladvad, professionsombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR driver frågan att personalvetare ska bli en skyddad titel med krav på en akademisk examen där arbetsrätt, personalekonomi och ett beteendevetenskapligt ämne ingår, säger Maria Fladvad.

– Vi tycker att man bara ska få kalla sig personalvetare när man gått en akademisk utbildning på 180 högskolepoäng, minst tre år. Det krävs en gedigen utbildning för att inte gå vilse i rollen, arbetsrätten är till exempel väldigt komplex, säger hon och fortsätter:

– Mänskliga resurser är inte vilka resurser som helst, att ha djupa kunskaper om hur människor fungerar och påverkas av vad som händer i våra organisationer är väldigt viktigt. Även med en akademisk utbildning på 180 poäng är det mycket man förväntas kunna. En kurs på 12 veckor är bara att skrapa på ytan. Det är alldeles för grunt. Vi behöver välutbildad HR-personal.

Education Onlines vd Håkan Wästerlid vill inte svara på frågor eller bemöta kritiken, utan uppmanar förbundet att ta kontakt med dem för att ”ha en gemensam dialog om vilka utbildningsmöjligheter studenter vill ha idag.”

Efter att Akademikern kontaktade företaget har de på hemsidan förtydligat att kursen Certifierad Personalvetare är en grundutbildning.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024


Läs även

Pengar till förebyggande arbete – ”En rännil i jämfö...

BUDGET Besvikelse. Det uttrycker företrädare för ...
18 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Facket kräver legitimering för alla kuratorer i Väst...

POLITIK Förhandlingen med arbetsgivaren om legitim...
6 september, 2024