3 mars, 2023

Ivanna kämpar mot rysk propaganda – och för fackliga rättigheter

UKRAINA Ivanna Khrapko kämpar för att hålla kontakten med fackliga kollegor runt om i landet, trots brinnande krig. Inte minst handlar kampen om att föra ut korrekt information. ”Propaganda är ett av Rysslands vapen.”

Ivanna Khrapko befinner sig fortfarande i Kiev. Här är utsikten från hennes lägenhet.

Foto: Ivanna Khrapko

– Vi måste visa hur ukrainare lever och vad Ryssland har gjort med mitt Ukraina, skriver Ivanna Khrapko när vi får kontakt efter nästan ett år.

I början av kriget flydde hon till västra delarna av landet, men återvände snart till Kiev för att fortsätta kampen för Ukraina. ”Jag vet att det är farligt, men jag måste göra det för mina kollegor”, sade hon då.

Ett år senare är hon kvar och jobbar fortfarande för ungdomssektionen för Ukrainas största federation för fackföreningar, FPU, samt för fackförbundet SEUU:s ungdomssektion. Dagligen håller hon kontakt med medlemmar runt om i Ukraina som dabbas av kriget. Särskilt illa är det för människor som befinner sig på platser som Charkiv, Cherson, Zaporizjzja och Sumy. Där är behovet av humanitär hjälp och psykologiskt stöd stort.

– Jag är stolt över våra fackliga ungdomar, våra chefer i fackliga organisationer, våra kollegor i kärnkraftsfacket som fortfarande håller kontakten med oss och våra aktivister som kämpar.

För trots kriget pågår arbetet med fackliga frågor. Fackligt engagerade personer i Ukraina vittnar om lagändringar som har drivits igenom under kriget som försämrar villkoren för anställda. Trots protester drevs förändringarna igenom utan förhandlingar med fackliga organisationer.

– Vi har många utmaningar. Stillastående arbetsplatser, obekväma arbetstider, möjligheten att få betald – och även ibland obetald – semester, utebliven lön är frågor som många fackliga aktivister jobbar med ute på fältet, berättar Ivanna Khrapko.

– Vi behöver stöd för att stärka arbetet på plats, organisera utbildningar och praktikplatser, så att vår regering ser och förstår att vi vill leva i ett land med anständiga arbetsvillkor och löner. Och med arbetslagar som fokuserar på arbetstagarna.

Läs också ›› Ett år av krig i Ukraina

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024


Läs även

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023

Minimiskatt för bolag ska motverka skatteflykt

EKONOMI Biljontals kronor i skatteintäkter går för...
3 april, 2023