11 augusti, 2021

Jobbcoachen: Då är det dags att ta nästa steg i karriären

KARRIÄR Semestern är slut, då börjar många fundera på att byta jobb. När ska man våga ta steget? "När man inte längre brinner för sitt arbete och kan vara den där härliga medarbetaren", säger Camilla Grahn på Omställningsfonden.

Camilla Grahn, rådgivare Omställningsfonden

Camilla Grahn, rådgivare på Omställningsfonden.

Foto: Michael Mc Lain.

Omställningsfonden

Omställningsfonden är en av flera omställningsorganisationer i landet, andra exempel är Trygghetsstiftelsen som har hand om anställda inom staten och TRR som har hand om tjänstemän inom privat sektor.

Omställningsfonden ägs gemensamt av arbetsgivarorganisationerna SKR, Sveriges kommuner och regioner, Sobona och flera fackliga organisationer, bland annat Akademikeralliansen där Akademikerförbundet SSR ingår.

Camilla Grahn arbetar som rådgivare för kommun- och regionanställda som förlorat jobbet på grund av arbetsbrist eller som behöver utbildning för att utvecklas i sin yrkesroll. Hon har arbetat för flera omställningsorganisationer och har egen erfarenhet av att byta yrke från försäljningschef till rådgivare.

– Livet är för kort för att tvinga sig att utföra ett jobb där man inte trivs och mår bra, säger Camilla Grahn.

Hon betonar dock att det är viktigt att inte ha för bråttom och byta jobb för lättvindigt.

– Ibland händer det saker på jobbet så att man i ren affekt slänger sig ut och söker nytt. Det gäller att andas lite och känna efter. Annars kan det lätt bli en paniksituation. Istället för att söka ett jobb jag vill ha, så flyr jag från något jag inte vill ha. Då går det ofta för fort och du hamnar på ett nytt som inte heller är riktigt rätt.

Camilla Grahn tror att många drar sig för att diskutera saken med sin chef. Vilket är synd, eftersom en sådan diskussion kan leda till att det öppnas nya möjligheter.

Hon tycker också att det är viktigt att sätta sig ner och fundera över vad det är som saknas på det nuvarande jobbet för att få en tydligare bild av vad man vill göra istället.

– När man tagit sig igenom det kan man börja se över sina ansökningshandlingar, hitta sina färdigheter och drivkrafter, säger hon.

Hur hittar du drömjobbet?

Akademikerförbundet SSR:s yrkesgrupper tillhör de som trots pandemin fortfarande är efterfrågade på arbetsmarknaden. Men hur hittar du drömjobbet? Camilla Grahn menar att det är bra att ta hjälp av sitt privata nätverk.

– Många säger: I mitt nätverk finns inte några socionomer, om det är de man vil bli. Men då glömmer de även kan ta del av vännernas nätverk.

Att nätverka digitalt är också en bra väg, enligt Camilla Grahn. Speciellt nu under pandemin när vi inte kan träffa lika många personer fysiskt. Hon tipsar om att gå med grupper i sociala nätverk som Linkedin och registrera sig på jobbsajter som Jobbsafari, Indeed och Auranest.

– Det är viktigt att vara noggrann i sin profil och få med sökord som används i branschen. Ibland får man konstiga jobbförslag, men det kan också dyka upp arbetsgivare man inte tänkt på, säger Camilla Grahn. 

När det dyker upp intressanta jobbannonser är det bara att söka, tycker hon. Det betyder inte att du måste tacka ja om du får tjänsten.

Ta kontakt med intressanta arbetsgivare

Hon brukar också uppmana jobbsökare att skriva ned vilka arbetsgivare de skulle vilja jobba för och kontakta dem för att få veta mer.

– Du kan ringa upp och intervjua en intressant arbetsgivare. Det är alltid bra att göra research först, hitta en e-postadress, mejla och boka en tid när det passar. Under ett sådant här samtal kan man alltid passa på att berätta lite om sig själv och vad man själv skulle kunna bidra med i ett jobb hos dem. Men då räcker det inte att rada upp bra egenskaper. Jag brukar fråga mina jobbsökare; Hur syns och märks det här i ditt arbete? Då börjar de beskriva sina färdigheter på ett mer lättbegripligt sätt, säger Camilla Grahn.

Om du blir kallad på en anställningsintervju så är också viktig att komma ihåg att det inte bara ett tillfälle för arbetsgivaren att se om du är rätt för jobbet. Det är också ett tillfälle att avgöra om arbetsgivaren är rätt för dig.

– Om du känner att den här arbetsgivaren vill inte jag arbeta hos. Då är det en jätteviktig känsla att ta med sig. Då är det inte rätt jobb för dig, säger Camilla Grahn.

Stefan Karlsson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023


Läs även

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Forskare: Fler arbetsgivare bör erbjuda vaccination ...

PANDEMIN Det är en av slutsatserna i en ny studie s...
4 september, 2023

Framtidens välfärd i fokus på Frihamnsdagarna

FÖRBUNDET Akademikerförbundet SSR diskuterar framtid...
31 augusti, 2023

Chill chef

PORTRÄTT Släpp kontrollen lite. Det är en av Martin...
23 augusti, 2023