Konflikter på arbetet kan yttra sig på olika sätt. De kan vara gnagande, explosiva, tysta eller pågå inför öppen ridå – men påverkar ofta både medarbetarna runt omkring och verksamheten i stort.
– De flesta konflikter mynnar ut i att man inte upplever sig rättvist behandlad, inte har fått sin vilja hörd, inte känner sig bekräftad eller att ledarskapet fallerar. Det kan handla om chefer som inte möter ens förväntningar eller behov, eller som vänder andra kinden till när det gnisslar i arbetsgruppen, säger Calle Engström, HR-konsult på Peops Relations.
Tiden – en viktig faktor
Calle Engström poängterar vikten av att våga vara ledare och i ett tidigt skede engagera sig för att förstå konflikten och reda ut den med berörda parter. Att hoppas på att konflikten ska rinna ut i sanden är sällan en bra metod, säger han.
– Många tycker att det här med konflikter är lite jobbigt, och hoppas gärna att det ska gå över av sig självt. Men låter man det bara fortsätta är risken stor att konflikten eskalerar och sprider sig både inom och utanför arbetsgruppen. En liten konflikt kan snabbt växa, så det är viktigt att som chef snabbt vidta åtgärder.
Ledare kan behöva coachning från HR, men det är chefen som äger frågan och som problem måste adresseras till, menar Calle Engström.
– HR ska inte lösa allt, men tyvärr satsas det ofta för lite på att ge cheferna rätt kompetens när det kommer till konflikthantering. HR kan agera som den förlängda armen, men då inta en mer coachande roll för att ge chefen verktyg och förutsättningar för att i förlängningen bli mer självgående. Det handlar också om prioriteringar – att avsätta tid för att kunna jobba nära medarbetarna för att undvika konflikter.
Vad kan en frånvarande chef få för konsekvenser?
– Risken är att problem börjar leva sina egna liv, det blir ryktesspridning och orsakerna till konflikten förvrängs. Det uppstår sanningar med modifikation. Även de som inte är direkt berörda av konflikten påverkas, och ett missnöje kan sprida sig i verksamheten. Det påverkar allt från produktiviteten till det kreativa utrymmet, vilket kan göra att talanger väljer att lämna, och kommer förmodligen inte bli goda ambassadörer för arbetsplatsen. Det i sin tur kan skada arbetsgivarvarumärket och göra det svårare att rekrytera rätt kompetens.
Konflikter som inte hanteras på rätt sätt kan också leda till en psykologisk otrygghet hos personalen, säger Calle Engström.
– För att man ska våga vara sig själv, uttrycka sina åsikter och idéer och ta upp det som skaver krävs att det finns psykologisk trygghet. Att man vet att det man säger bemöts med respekt och att man snälltolkar varandra. Har man inte redan en öppen och tillåtande kultur på arbetsplatsen tar det tid att bygga upp – men det är en investering för framtiden. Det är extremt viktigt för att skapa en välmående arbetsplats där folk trivs och stannar kvar. En förutsättning för att växa och utvecklas, både som individ och verksamhet.
Förebygg konflikter – tre tips från HR-konsulten
- Vänta inte. Tiden är en viktig faktor. Fånga i ett tidigt stadie upp involverade personer, lyssna in individuellt och därefter i grupp om det behövs.
- Skaffa rätt verktyg. Ledningen måste se till att ha tid, kunskap och rätt förutsättningar för att förebygga och hantera konflikter. Ansvaret ligger främst hos chefen – men HR kan coacha och stötta. För den som behöver ett bollplank i utmanande situationer kan även AI (ChatGPT) vara ett värdefullt verktyg för att få råd och idéer, till exempel kring hur samtal kan inledas eller struktureras.
- Psykologisk trygghet. Om medarbetarna känner sig bekräftade och respekterade blir det lättare att våga ta upp saker som skaver, innan det utvecklas till konflikter. Men det sker inte automatiskt – man måste jobba på sin kultur.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.