15 september, 2022

Heike Erkers: ”Vi kräver en socialtjänstminister”

POLITIK De sista rösterna har räknats och maktskiftet är ett faktum. ”Vi kräver att regeringen tillsätter en socialtjänstminister”, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

"Vi har länge drivit frågan om en ny socialtjänstlag och det finns mycket förberett från tidigare regering, men en ny lag har dragit ut på tiden. Nu måste den på plats", säger förbundsordförande Heike Erkers.

Vad ett maktskifte kommer att innebära för medlemmarna är för tidigt att säga, menar Heike Erkers.

– Nu ska de jämka sin politik. Det partierna sagt i valdebatterna behöver inte nödvändigtvis bli verklighet, och det återstår att se vilka sakfrågor de kommer att driva. Men vi i förbundet kommer oavsett att fortsätta jobba för ett öppet och inkluderande samhälle och stå upp för allas lika värde. Alla partier kommer inte att tycka som oss, men vi kommer att kämpa vidare för saker som stark a-kassa, hbtqi-frågor och en stark socialtjänst med förebyggande insatser i fokus.

Kravet till den nya regeringen är tydligt: tillsätt en socialtjänstminister och presentera en ny socialtjänstlag.

– Vi fortsätter vår ihärdiga kamp för ett välfungerande socialt skyddsnät. Socialtjänstens verksamhet är så oerhört viktig och frågorna försvinner lätt när en minister har för många ansvarsområden. Därför kräver vi en socialtjänstminister vars första arbetsuppgift blir att presentera en ny socialtjänstlag.

Avgörande för att en ny socialtjänstlag ska ge effekt är både att lagen lyfter upp det förebyggande arbetet samt att alla insatser ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, menar Heike Erkers.

– Vi har länge drivit frågan om en ny socialtjänstlag och det finns mycket förberett från tidigare regering, men en ny lag har dragit ut på tiden. Nu måste den på plats, och detta före nästa sommar. Vi har inte haft någon socialtjänstminister sedan Morgan Johansson lämnade posten 2006, och vi kräver nu att det tillsätts en som kan förbättra socialtjänstens förutsättningar.

Vad tänker ni om att det nu blir maktskifte och att SD blir nästa största parti?

– Vi vet ännu inget om hur den nya regeringen kommer att sättas samman eller vilka sakfrågor de kommer att fokusera på. Vi kommer att driva våra viktiga fackliga frågor och när saker uppkommer som strider mot våra medlemmars intressen så kommer vi att agera. Men det är svårt att veta i förväg vad som kommer att hända.

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i bland annat Hörby där det tidigare varit stora konflikter mellan facken och kommunledningen. Akademikerförbundet SSR på central nivå gav sig då in i konflikten för att stötta den lokala SSR-föreningen.

Nu blir SD ännu större i Hörby ­– finns det risk för fler konflikter framöver?

– Det kan jag omöjligt spekulera kring. Men uppstår det liknande frågeställningar kommer vi att agera, vi kommer inte att lämna våra medlemmar.

Läs mer >> Konflikt mellan facken och kommunledningen i Hörby – ”Generalangrepp på folkstyret”

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024