30 januari, 2019

Heike Erkers: Varselbeskedet är ett hårt slag

Först varselbesked och sedan en ny Arbetsmarknadsutredning. Det har varit en intensiv dag för Arbetsförmedlingen. ”Vi önskar att politikerna sansat sig och väntat in utredningen”, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

af

Under förmiddagen kom beskedet att 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen varslas efter budgetbesparingar. Några timmar senare presenterades Arbetsmarknadsutredningen som sett över Arbetsförmedlingens uppdrag.

– Varselbeskedet är ett hårt slag och det är helt oförsvarligt att riksdagen har röstat igenom en budget som får den här följden. Det kommer att bli kännbara effekter i hela landet. Vi önskar att politikerna sansat sig och väntat in Arbetsmarknadsutredningen. Arbetsförmedlingen har väldigt kompetent personal som gör mycket gott jobb, men det lyfts aldrig fram, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Varför är det som sker på Arbetsförmedlingen viktigt för er som fackförbund?

–  Vi har många medlemmar på Arbetsförmedlingen, där vi är det största akademikerförbundet. Dessutom är arbetsmarknadsfrågor givetvis viktiga för oss som fackförbund och Arbetsförmedlingen har en central roll i arbetsmarknadspolitiken, säger Heike Erkers.

I Arbetsmarknadsutredningen lämnas flera förslag. I ett av dem går utredaren emot januariöverenskommelsen där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna slog fast att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och att ett nytt system med fristående aktörer som matchar arbetssökande mot lediga jobb ska införas.

Regeringens utredare Cecilia Fahlberg skriver att svensk och internationell forskning inte ger några stöd för att privata utförare av arbetsmarknadstjänster uppnår bättre resultat än offentliga.

– Det är bra att utredningen lyfter att det inte finns några belägg för att privatiseringar ger högre kvalité och lägre kostnad. Det här är snarare en ideologisk fråga för politiken, säger Heike Erkers.

Utredningen föreslår att en ny myndighet med ansvar för kompetensförsörjning ska inrättas. Heike Erkers är positiv och menar att det är intressant inte minst för nyanlända akademiker som vill in på svensk arbetsmarknad.

Hon välkomnar också utredarens förslag om att införa en ny specialiserad yrkesroll för arbetsförmedlare. Däremot är Akademikerförbundet SSR:s ordförande inte lika positiv till förslaget att kontrollen av arbetssökande ska flyttas över till a-kassorna.

– Den ska vara kvar så som den är i dag, säger Heike Erkers.

Text: Stina Loman.

Läs mer: 

Var tredje varslas från Arbetsförmedlingen: ”Det är en tung dag"

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Stöd när AI ska införas på jobbet – ny skrift tipsar...

ARTIFICIELL INTELLIGENS Vad bör du som fackligt engagerad tänka på...
3 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

AI Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023


Läs även

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023