30 januari, 2019

Heike Erkers: Varselbeskedet är ett hårt slag

Först varselbesked och sedan en ny Arbetsmarknadsutredning. Det har varit en intensiv dag för Arbetsförmedlingen. ”Vi önskar att politikerna sansat sig och väntat in utredningen”, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

af

Under förmiddagen kom beskedet att 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen varslas efter budgetbesparingar. Några timmar senare presenterades Arbetsmarknadsutredningen som sett över Arbetsförmedlingens uppdrag.

– Varselbeskedet är ett hårt slag och det är helt oförsvarligt att riksdagen har röstat igenom en budget som får den här följden. Det kommer att bli kännbara effekter i hela landet. Vi önskar att politikerna sansat sig och väntat in Arbetsmarknadsutredningen. Arbetsförmedlingen har väldigt kompetent personal som gör mycket gott jobb, men det lyfts aldrig fram, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Varför är det som sker på Arbetsförmedlingen viktigt för er som fackförbund?

–  Vi har många medlemmar på Arbetsförmedlingen, där vi är det största akademikerförbundet. Dessutom är arbetsmarknadsfrågor givetvis viktiga för oss som fackförbund och Arbetsförmedlingen har en central roll i arbetsmarknadspolitiken, säger Heike Erkers.

I Arbetsmarknadsutredningen lämnas flera förslag. I ett av dem går utredaren emot januariöverenskommelsen där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna slog fast att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och att ett nytt system med fristående aktörer som matchar arbetssökande mot lediga jobb ska införas.

Regeringens utredare Cecilia Fahlberg skriver att svensk och internationell forskning inte ger några stöd för att privata utförare av arbetsmarknadstjänster uppnår bättre resultat än offentliga.

– Det är bra att utredningen lyfter att det inte finns några belägg för att privatiseringar ger högre kvalité och lägre kostnad. Det här är snarare en ideologisk fråga för politiken, säger Heike Erkers.

Utredningen föreslår att en ny myndighet med ansvar för kompetensförsörjning ska inrättas. Heike Erkers är positiv och menar att det är intressant inte minst för nyanlända akademiker som vill in på svensk arbetsmarknad.

Hon välkomnar också utredarens förslag om att införa en ny specialiserad yrkesroll för arbetsförmedlare. Däremot är Akademikerförbundet SSR:s ordförande inte lika positiv till förslaget att kontrollen av arbetssökande ska flyttas över till a-kassorna.

– Den ska vara kvar så som den är i dag, säger Heike Erkers.

Text: Stina Loman.

Läs mer: 

Var tredje varslas från Arbetsförmedlingen: ”Det är en tung dag"

Akademikern

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023

Varnar för nedskärningar i välfärden – ”Exceptionell...

EKONOMI Såväl SKR som Akademikerförbundet SSR varn...
16 maj, 2023

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023