• 2 september, 2019

    Heike Erkers uppmanar Kina att släppa gripna Hongkong-aktivister

    I ett brev till Kinas ambassad i Sverige kräver Akademikerförbundet SSR att mänskliga rättigheter respekteras i Hongkong och att de som har gripits efter protesterna släpps. – Det är viktigt att det blir sagt, säger ordförande Heike Erkers.

    heikew_m_brev

    På Akademikerförbundet SSR är de måna om att stå upp för grundläggande demokratiska rättigheter, säger ordförande Heike Erkers.

    – Min förhoppning är att det ska leda till något, men det är också viktigt att det blir sagt även om det inte skulle göra det. Tystnad leder aldrig till någon förändring, säger Heike Erkers.

    I brevet uppmanar hon Kinas regering att försäkra Hongkong-invånarnas rätt att demonstrera och protestera utan att riskera att utsättas för våld av polisen. Kinas regering bör avstå från att utöva påtryckningar på arbetsgivare i Hongkong att trakassera sina medarbetare, exempelvis genom att avskeda personal som har utövat sina mänskliga rättigheter, skriver hon vidare.

    Akademikerna SSR ställer sig bakom de krav som Hongkongs fackförbudsrörelse har ställt. Kraven gäller bland annat ett permanent tillbakadragande av utlämningslagen, frisläppande av gripna aktivister och en oberoende utredning av polisens våld.

    Världsfacket ITUC (International Trad Unions Confederation) har uppmanat fackförbund att agera i Hongkongfrågan. För Heike Erkers var det självklart att markera förbundets stöd till demonstranterna i Hongkong.

    – På förbundet är vi måna om att ställa upp för demokratiska rättigheter. Vi visar solidaritet med våra fackliga kollegor.

    Även LO och TCO har skickat brev till Kinas ambassad.

    På måndagen demonstrerade tusentals studenter och skolelever och en två veckor lång universitetsbojkott har utlysts. Samtidigt uttalade sig en talesperson från Kinas utrikesdepartement om att protesterna har gått för långt. På söndagskvällen varnade Peking för att ”slutet kommer” för proteströrelsen, enligt TT. Måndagens protester följer efter en våldsam helg där polis använde tårgas, gummikulor och vattenkanoner mot demonstranterna. Aktivisterna å sin sida har bland annat kastat bensinbomber.

    De som protesterar kräver att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår samt att lagförslaget att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar skrotas helt.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Aspiranten: ”Många vill försöka påve...

    Kristian Björn räknar med att bli utsatt för otillåt...

    2 december, 2024

    Läs även

    HÅLLBARHET

    Nytt nätverk ska sätta klimatet på agendan

    Klimatet är en facklig fråga – men hur gör man för a...

    18 november, 2024

    KRÖNIKA

    Krönika: ”Nedlåtande moralism mot palestin...

    Frågan om palestiniers rättigheter är så känslig att...

    31 oktober, 2024
    AKTUELLT

    Misstänkt mordförsök på socialkontor

    En person har skadats i vad polisen rubricerar som mordförsök. Händ...

    29 oktober, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Över hälften av personalvetarna upplever j...

    Majoriteten personalvetare vittnar om hög arbetsbela...

    29 oktober, 2024