18 maj, 2021

Heike Erkers omvald för fjärde gången

KONGRESS 2021 – Jag är så klart väldigt stolt och glad över att ha fått förtroendet ännu en mandatperiod framåt, säger Heike Erkers som i helgen blev omvald som förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.

Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.

Foto: Maria Östberg-Svanelind/Akademikerförbundet SSR

Heike Erkers

Född: 1959

Bor: Södermalm, Stockholm.

Utbildning: Beteendevetare.

Yrkesbakgrund: Avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

Facklig bakgrund: Inledde sin fackliga bana på 1990-talet. Valdes 2003 in i Akademikerförbundet SSR:s styrelse. Utsågs 2006 till förste vice ordförande. Efterträdde 2012 Christin Johansson som ordförande. Påbörjar nu sin fjärde mandatperiod på ordförandeposten.

Heike Erkers tillträdde som ordförande för Akademikerförbundet SSR redan 2012. Nu påbörjar hon sin fjärde mandatperiod och gläds över att flera rapporter visar att fackförbundet är välmående.

– Vi har precis genomfört en medlemsundersökning där 9 av 10 medlemmar säger att de kan rekommendera förbundet till någon annan. Vi har också en enastående medlemsutveckling, där vi sedan 2006 ökat med 60 procent. Ett flertal fristående rapporter lyfter även fram Akademikerförbundet SSR som en av eller det mest framgångsrika fackförbunden i dag, säger hon.

”Imponerad av våra ombud”

Förbundsordföranden är också nöjd med att helgens kongress förlöpte väl, trots flera svåra utmaningar. Dels skulle kongressen hantera och diskutera rekordmånga motioner, hela 131 stycken. Dels så tvingade pandemin förbundet till att genomföra sin första digitala kongress någonsin. Istället för att träffas på Vår Gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm i helgen, som det var tänkt, så fick ombud och förbundsstyrelse sitta var och för sig ute i landet och debattera i videokonferensprogrammet Microsoft Teams och rösta i voteringssystemet Meeting Spyder.

– Jag är oerhört imponerad av våra ombud som suttit en och en hemma. Att de klarade av att göra det under två dagar utan att ha direktkontakt med sin förening. I vanliga fall sitter de ju tillsammans och kan prata med varandra. Även för oss i förbundsstyrelsen och mig, som ordförande, så har det varit en utmaning att inte se och förstå hur alla tänker när kroppsspråk och sådant försvinner. Jag tycker att både mötespresidiet och tekniker och alla som deltog har gjort ett jättebra jobb för att få det här att fungera, säger hon

Klokt att behålla medlemsavgiften oförändrad

Heike Erkers vill inte lyfta fram några frågor från kongressen som viktigare än andra, men återkommer flera gånger till att hon tycker det var klokt av kongressen att besluta sig för att behålla Akademikerförbundet SSR:s medlemsavgift oförändrad.

– Att den bibehålls är en viktig signal. Alla beslut ska ju genomföras på tre år och betalas med förbundets resurser. Då är det viktigt att kongressen tar ansvar för att man inte tar beslut i saker som vi sedan måste hanter resursmässigt, samtidigt som vi har en oförändrad medlemsavgift.

Hon nämner också kongressdebatten om förbundets inställning till förkortad arbetstid

– Det blev inget beslut om sex timmars arbetsdag, men en rejäl diskussion om mer flexibla arbetsvillkor. Hur vi kan jobba med det lokalt och ta olika vägar i det. Sedan tycker jag också att det är bra att vi har fått ett beslut kring alkoholpolicy-regler och att vi är ett feministiskt förbund.

”Hoppas verkligen att hösten öppnar upp sig”

Heike Erkers ser fram emot att fortsätta leda Akademikerförbundet SSR fram till kongressen 2024, då pandemin förhoppningsvis är över.

– Nu fortsätter vi arbetet utifrån vad kongressen har beslutat och jobbar vidare med det. Vi har en ny styrelse med fyra nya ledamöter, som jag förstås vill hälsa välkomna. Vi kommer att ha vårt första digitala styrelsemöte den 9 juni. Men jag hoppas verkligen att hösten öppnar upp sig på ett sådant sätt så att vi kan ha fysiska möten så småningom. Det ger en annan dynamik.

Stefan Karlsson stefan@a4.se

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024