När det gäller arbetstid önskar Akademikerförbundet SSR en större flexibilitet för de anställda och föreslår individuella arbetstidskonton där de anställda kan välja mellan kortare arbetstid, högre avsättning till flexpension eller att ta ut ersättningen i pengar.
– För oss är kärnfrågan arbetstidsförkortning genom individuella arbetstidskonton. Det är ett flexibelt system där den anställda får större inflytande över sin arbetstid. Det är en stor och inte helt enkel fråga att lösa för att det ska passa alla arbetsgrupper i sektorn, säger Lars-Erik Ekbäck Eriksson, avtalssekreterare på Akademikerförbundet SSR.
Kommer ni i mål med arbetstidsförkortningen?
– Vi står fortfarande en bit ifrån varandra, men det finns öppningar och vi har kommit en bit på vägen. Jag hoppas att vi får igenom detta, att avsiktsförklaringen blir att införa en arbetstidsförkortning i form av tidskonton. Sedan kvarstår en hel del arbete att hitta en konstruktion som fungerar för sektorn.
En annan viktig fråga för Akademikerförbundet SSR är hur flextiden används.
– Vi vill ha ordning och reda, för just nu missbrukas flextiden på många håll. Man använder flextiden vid arbetstoppar och gömmer övertid i flexen på arbetstagarens bekostnad. Det behövs avtal som förtydligar hur flextiden ska användas.
I månadsskiftet mars/april ska ett nytt kollektivavtal ta vid när det nuvarande löper ut, något som berör cirka 35 000 medlemmar som är anställda i kommuner och regioner. Just nu pågår intensiva förhandlingar mellan fack och motparten SKR och Sobona, och förhoppningen är att bli klar i tid.
– Vi har förhandlingar två gånger per dag och kommer att fortsätta så hela veckan och helgen igenom. Så det är full fart. Vi väntar dock fortfarande in industrins märke. Facken inom industrin har sagt nej till medlarnas bud, och de står just nu ganska långt ifrån varandra. Men jag har förhoppningar att det blir klart i tid.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.