21 januari, 2022

Frivårdsinspektör och prisbelönt författare

KRIMINALVÅRD 29-åriga Elin Persson kan kalla sig både frivårdsinspektör, socialantropolog och författare. Ifjol fick hon Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin debutroman ”De afghanska sönerna”.

Elin Persson, frivårdsinspektör och författare.

Elin Persson utanför sin arbetsplats på Kriminalvården i Umeå

Foto: Josefine Nordén

– Jag ser mig absolut främst som socialarbetare. Det känns svårt att identifiera sig som skrivande författare, säger hon.

Hon är anställd som frivårdsinspektör inom Kriminalvården i Umeå.

– Det är väldigt brett. Jag utreder människor som är misstänkta för brott, gör en bedömning vilken påföljd de kan få, fortsätter hon.

Hon är också skyddsombud och medlem i Akademikerförbundet SSR.

– Jag var med i fackförbundet Vision från början. Men när jag kom till Kriminalvården i Umeå var det ingen som var med i Vision. Många tipsade om Akademikerförbundet SSR.

Just nu arbetar hon 70 procent på Kriminalvården. Resten av tiden skriver hon på sin nya roman.

– Tidigare hade jag alltid onsdagar som är min skrivdag. Men det går inte ihop när jag jobbar med min tredje roman. Nu är jag ledig sju dagar i sträck, en gång i månaden, säger hon.

Debutromanen ”De afghanska sönerna” kom ut på bokförlaget Bonnier Carlsen 2020. Den utspelar sig på ett HVB-hem. Huvudpersoner är Rebecka, som är ny på jobbet och försöker passa in, precis som Ahmed, Hamid och Zaher, tre ensamkommande afghanska flyktingar som nyss anlänt till Sverige. Inspiration till berättelsen kommer från studietiden, när Elin Persson jobbade extra på ett HVB-hem i Gävle.

– Mycket i boken är taget från arbetet där. Men på HVB-hem råder hög sekretess. Det är omöjligt att skriva en helt verklighetsbaserad berättelse. Jag var heller inte intresserad av att skriva en fackbok. Men det gick bra att skriva utan att använda verkliga personer, säger hon.

"När jag började jobba på ett HVB-hem, så kände jag att det är något sådant här som jag vill göra."

Elin Persson har en fil kand-examen i socialantropologi från Stockholms universitet. Att hon skulle satsa på en karriär inom socialt arbete efter utbildningen var inte givet.

– När jag började jobba på ett HVB-hem, så kände jag att det är något sådant här som jag vill göra. Samtala med personer, vara ute i fält. Inte sitta och analysera.

För tre år sedan kom hennes sambo in på en utbildning i Umeå. Då flyttade hon med. Hon sökte och fick jobb inom Kriminalvården.

Intresset för skrivande har funnits sedan barnsben. Efter universitetsexamen sökte hon till Jakobsbergs folkhögskolas författarskola i Stockholm och kom in.

– Det var där jag började skriva på min debutroman.

Det färdiga manuset skickade hon till tre bokförlag. Hon fick svar redan samma vecka.

– De ville skriva kontrakt direkt. Jag tror att de letade efter något på det temat.

"Jag kommer ihåg när bokförlaget ringde och berättade. Jag hade aldrig hört talas om priset. Så jag googlade."

Litteraturkritikerna hyllade ”De afghanska sönerna” med ord som ”brännande debut” och ”svidande stilistik”. I höstas blev Elin Persson nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

– Jag kommer ihåg när bokförlaget ringde och berättade. Jag hade aldrig hört talas om priset. Så jag googlade. Då förstod jag hur stort det var.

Hon reste ned till prisutdelningen i Köpenhamn. Var lite nervös, men övertygad om att hon som debutant inte skulle ha en chans. Så vann hon och fick ta emot priset som delades ut av den danska kronprinsessan Mary.

Motiveringen löd: ”Genom sitt skönlitterära berättande ger pristagaren en dokumentär känsla och bygger skickligt upp bilden av en verklighet där ingen är ond eller god.” Den fortsätter vidare: ”Berättelsen ger inga förklaringar, lösningar eller slutsatser utan växer till en rasande anklagelse som sträcker sig långt utanför bokens pärmar.”

Kollegorna på Kriminalvården bjöd på tårta när hon kom tillbaka till jobbet.

– De har varit väldigt stöttande på min arbetsplats.

Förutom ett fint pris fick hon också ta emot en imponerande prissumma, 300 000 danska kronor.

– Det har gjort det möjligt för mig att gå ner i arbetstid.

I fjol kom Elin Perssons andra roman ”Det är någonting som drar i mig”. I den har hon lämnat flyktingtemat. Boken handlar om Andrea som ska börja högstadiet, växer upp med skilda föräldrar på en liten ort och längtar bort. Elin Persson är själv uppväxt i Lingbo, en ort med bara några hundra invånare, utanför Ockelbo, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Boken blev årets julföljetång i Gävle-tidningen Arbetarbladet.

Nu har hon kontrakt på en tredje roman. Den här gången känner hon mer prestationsångest än tidigare. Hon vill inte avslöja för mycket om handlingen.

– Det är en vuxenroman och skiljer sig kanske lite från mina första två böcker. Den handlar mer om relationer, säger Elin Persson.

Om Elin Persson

Född: 1992, uppväxt i Lingbo, utanför Ockelbo.

Bor: I Umeå tillsammans med sin sambo och deras katt.

Utbildning: Fil kand-examen i socialantropologi från Stockholms universitet och utbildning på Jakobsbergs folkhögskolas författarskola i Stockholm.

Arbete: Frivårdsinspektör vid kriminalvården i Umeå och författare. Har gett ut romanerna ”De afghanska sönerna” (2020) och ”Det är någonting som drar i mig” (2021) på bokförlaget Bonnier Carlsen. Hon belönades i november med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

2 av 5 kommuner tvingas dra ner på socialtjänstens s...

EKONOMI En ekonomisk bister verklighet möter många...
29 januari, 2024

Barn skjuter barn – hur vänder vi utvecklingen?

KRIMINALITET Unga killar som står på kö för att utföra ...
26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024