Det var i början av november förra året som två chefer inom socialtjänsten i Säffle kommun avskedades från sina jobb. Bakgrunden var att de skrivit brev till en klient för att få stopp på vad de upplevt som trakasserier under 1,5 års tid.
– Klienten trakasserade personalen både på plats och hängde ut oss i sociala medier. Anklagade oss för att vi gjort fel och kallade oss för inkompetenta idioter. Säffle är en liten ort, så även om hon inte skrev ut namnen på oss så vet ändå alla vem som jobbar på socialförvaltningen, berättar den före detta avdelningschefen, som vill vara anonym.
Personalen upplevde obehag
Personalen hade valt att inte polisanmäla eftersom hoten inte bedömdes tillräckligt allvarliga för att lyda under brottsbalken. Men medarbetarna upplevde ett stort obehag, berättar hon.
– Arbetsmiljön för familjehanterarna blev ohållbar. Personalen kände sig väldigt illa till mods och bad oss chefer om hjälp för att styra upp situationen. Som avdelningschef hade jag ansvar för arbetsmiljön, och man låter inte bara trakasserier passera.
Hon och den andra chefen skrev till den berörda klienten att en insats i form av en provtagning skulle upphöra på grund av trakasserierna samt uppmanade klienten att sluta med dem. För att provtagningen skulle återupptas ställdes i ett annat brev villkoret att klienten skulle sluta sprida negativa uppgifter om socialtjänstpersonal.
Klient JO-anmälde
Klienten anmälde detta till Justitieombudsmannen, JO, som i sin tur riktade kritik mot kommunen för att ha kränkt Säfflebons yttrandefrihet och för att ha brutit mot repressalieförbudet.
– Att vi brutit mot repressalieförbudet har JO fått om bakfoten. Att vi skulle ha dragit undan ett redan beviljat bistånd stämmer inte. Det var inte klienten som hade ansökt om bistånd, utan socialtjänsten som inom ramen för barnavårdsutredningen som pågick bett henne lämna drogtest. När vi skrev det första brevet var denna utredning redan avslutad.
– Vid tiden för det andra brevet hade klienten själv ansökt om att få lämna drogtest för att träffa ett av sina barn. Då ställde vi villkoret att hon får göra det om hon slutar med trakasserierna mot vår personal. Det var så klart jättedumt att vi utformade detta som ett villkor. Överhuvudtaget skulle vi inte ha skrivit något av breven, utan hanterat det på andra sätt. Men syftet var endast att skapa en bättre arbetsmiljö, inte att straffa någon klient.
Avsked med omedelbar verkan
Efter JO:s kritik valde kommunen att avskeda de två cheferna med omedelbar verkan.
– Vi blev kallade till ett möte där arbetsgivaren räckte över papper som vi skulle skriva under och förklarade att vi var varslade om omedelbart avsked. Vi gavs inte någon egentlig förklaring, och de hade inte heller kallat in facket, utan det fick vi göra själva.
Hur kändes det när ni förstod att ni skulle bli avskedade?
– Det var fruktansvärt chockerande. Vi trodde att de kallat till möte för att diskutera JO:s kritik, och det kändes helt overkligt när de berättade att de ville avskeda oss. Som att vi var grova brottslingar. Jag har jobbat i kommunen i 30 år och har aldrig blivit behandlad på det här sättet förut. Det var verkligen traumatiskt.
Trots att facket inte godtog skälet för avsked stod kommunens beslut fast efter överläggningen.
– Vi fick veta att de såg så pass allvarligt på detta och ville därför verkställa avskedet omedelbart. Vi fick en timme på oss att lämna stadshuset och rensa våra skrivbord, lämna in telefon, nycklar, taggar, alltihop. Det var trauma nummer två. Så oerhört förnedrande. Facket kallade till tvisteförhandling, men det tog en hel månad till dess. Under den tiden var vi i fullständig limbo.
Avsked drogs tillbaka – köptes ut med 20 månadslöner var
När tvisteförhandlingen väl ägde rum meddelade arbetsgivaren att avskedet skulle dras tillbaka, och man förhandlade om en utköpssumma som landade i 20 månadslöner vardera.
– De drog tillbaka avskedet, men något svar på varför vi inte fick jobben tillbaka fick vi aldrig. Hur kan man som kommun tycka att det är värt att betala ut skattepengar på 2–3 miljoner för att köpa ut personer som sitter på så mycket kompetens och erfarenhet, som aldrig tidigare ens fått en anmärkning, bara för att man fått kritik från JO? För mig är det fullständigt ofattbart.
Stark kritik från facket

Helena Nicklasson
Akademikerförbundet SSR bedömde att händelsen som låg till grund för avskedet var preskriberad enligt LAS, samt att åtgärden mot cheferna var oproportionerlig i förhållande till det som hänt. Helena Nicklasson, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR, menar att kommunen agerat oprofessionellt.
– Jag är oerhört förvånad att arbetsgivaren gick på den strängaste åtgärden, det vill säga avsked, för en händelse som inträffade över ett år tidigare. Arbetsgivaren måste agera inom loppet av två månader efter att en händelse har ägt rum för att få igenom ett avsked. Kommunen gjorde alltså fel när de avskedade de här två cheferna. Sättet det gjordes på, att de fick en timme på sig att lämna arbetsplatsen, var förstås också brutalt och ledde till stort lidande för de utsatta.
Ingemar Rosén, kommundirektör och Pamela Dahlin, HR-chef på Säffle kommun, hävdar att inget fel har begåtts från arbetsgivarens sida. I mejl till Akademikern skriver de:
”I syfte att förkorta processen och komma till ett snabbt avslut för samtliga inblandade landade man i en förlikning. Arbetsgivaren bedömer att en långdragen process skulle ha än mer stört verksamheten och ville med detta skapa arbetsro, stabilitet samt undvika en längre konflikt.”

Ingemar Rosén, kommundirektör på Säffle kommun.
På frågan om hur de ser på att händelsen var preskriberad svarar de, också via mejl:
”Arbetsgivaren och fackförbundet har haft olika uppfattningar i denna fråga. Vi har gjort en noggrann bedömning av ärendet och anser att vi har agerat i enlighet med gällande lagstiftning och våra interna riktlinjer. Vår bedömning är att åtgärderna var nödvändiga och proportionerliga utifrån omständigheterna. Vi står därför fast vid att vårt agerande var korrekt.”
”Så mycket får man inte om inte arbetsgivaren vet om att man gjort fel”
Helena Nicklasson på Akademikerförbundet SSR tycker dock att det faktum att kommunen köpte ut cheferna med 20 månadslöner var tyder på något annat.
– Så mycket får man inte om inte arbetsgivaren vet om att man gjort fel, säger hon.
Kommunens agerande har lett till negativa efterverkningar, inte bara för de direkt drabbade medarbetarna, utan också för personalgruppen och kommunen i stort, menar den före detta chefen.
– Medarbetare är rädda för att göra fel eller säga vad de tycker med risk för repressalier. Det har också lett till flera sjukskrivningar och uppsägningar.
Hur mår du idag?
– Jag har lappat ihop mig och fokuserar på mitt nya jobb. Men det här är en tagg som aldrig kommer att försvinna. Det är ett livslångt trauma att bli behandlad på det här sättet.
Läs också >>
Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasades sönder offentligt”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.