3 mars, 2015

Försiktig optimism till nytt förslag

I går presenterades Socialförsäkringsutredningen förslag på nya regler för de försäkringar som ska skydda sjukskrivna och arbetslösa i Sverige. Men hur arbetsrutinerna påverkas för de som jobbar med att hjälpa arbetslösa och sjukskrivna tillbaka till arbete är för tidigt att svara på.

mote_fk

Foto: Försäkringskassan

Mer än fyra år tog det att utreda frågorna om hur det framtida socialförsäkringsystemet ska se ut. Nu har sju partier, alla utom V, enats. Ett av de viktigaste förslagen i utredningen handlar om den omdebatterade bortre gränsen i sjukförsäkringen – en dörr har öppnats för att den ska slopas.

Den bortre gränsen i sjukförsäkring infördes 2008 och innebar att en maxgräns för hur länge man kan få sjukpenning. Den har fått mycket kritik. Tanken är att den sjukskrivne i stället ska mötas av tidigare insatser från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Dessa insatser som i dag sätts in efter två år, tidigareläggas till efter femton månader. Dessutom ska Försäkringskassan införa mer regelbundna kontroller där den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas.

Detta kommer troligtvis att innebära ändrade arbetsrutiner för de många av handläggarna vid Försäkringskassan. Men vilka effekter det får för deras arbetsrutiner och arbetsbelastning kan man inte säga något om nu. Rita Koskinen Lundström är vice ordförande för fackförbundet Saco-S på Försäkringskassan.

– Det beror på hur arbetsgivaren hanterar det. Nyheten om utredningen har just kommit upp på vårt intranät, vi har ännu inte haft en dialog om det, säger hon.

Christer Gustafsson, ordförande för Saco-S inom Arbetsförmedlingen, ser positivt på flera av förslagen.

– Vi har fått arbetssökande till oss som är för sjuka för att kunna söka jobb. Vi välkomnar fler av förslagen i utredningen, men vill att de konkretiseras. Vi ser också positivt på förslaget om att man de första 100 dagarna av arbetslösheten (bara) ska kunna begränsa sitt yrkesmässiga sökområde till de yrken man är utbildad för eller har erfarenhet av, säger han. Risken med  nuvarande regler är att det blir undanträngningseffekter då akademiker söker arbeten som de är överkvalificerade för, säger han. 

Barbro Janson Lundkvist

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024


Läs även

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024