I går löpte gällande avtal ut för 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner. Ett nytt avtal skulle ha varit på plats i dag, den 1 april, men först så sent som i natt kom parterna inom industrin överens om märket som är vägledande för hela arbetsmarknaden.
Först när industrins parter är överens avslutas förhandlingarna på övriga avtalsområden. Därför har de tidigare avtalen för kommunal sektor förlängts i väntan på att facken i kommunal sektor och arbetsgivarsidan, med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, ska kunna avsluta sina förhandlingar om nytt kollektivavtal.
När märket nu är satt kommer parterna i övriga sektorer att fortsätta sina förhandlingar och ett avtal för den kommunala sektorn väntas vara klart inom de närmaste dagarna.
Goda förutsättningar för reallöneökningar
Industrins parter landade på ett avtal på 6,4 procent i löneökningar över två år. Avtalet innebär löneökningar på 3,4 procent i år (från och med den 1 april) och 3,0 procent samma tid nästa år. Enligt facken i industrin innebär nivån goda förutsättningar för reallöneökningar.
Avtalet innehåller också avsättningar till system för arbetstidsförkortning och deltidspension, meddelar IF Metall. I uppgörelsen har också frågan om övertidskompensation för deltidsanställda fått en tillfredsställande lösning, enligt facket.
Fortsatt fredsplikt
Eftersom tidigare avtal i kommunal sektor har förlängts innebär det att de villkor som gällde i går även gäller i dag. Det innebär också att fredsplikt fortsatt råder och ingen part kan alltså varsla om konflikt. Så länge förhandlingar fortfarande pågår brukar ingen av parterna säga upp förlängningen av avtalen.
Det är troligt att avtalet som berör Akademikerförbundet SSR:s medlemmar också blir tvåårigt, men det är inte säkert. Akademikerförbundet SSR har velat ha ett ettårigt avtal, medan arbetsgivarsidan föredrar längre avtal. SKR meddelar att längre avtal är viktigt för att kunna utveckla arbetsplatserna ur ett mer långsiktigt perspektiv. Frågan är hur mycket de är beredda att betala för det.
Förhoppningar finns också på att få igenom en arbetstidsförkortning, även i kommunal och regional sektor. Förbundets förhandlingschef Markus Furuberg säger till Dagens samhälle att det skulle vara ett sätt för arbetsgivaren att slippa lagstiftning på det området.
Läs också
›› Nya löner på gång i kommuner och regioner
›› Kortare arbetstid högt på agendan när förhandlingarna går in i intensivare skede
Fakta / Avtal 2025
Under 2025 omförhandlas över 500 kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. De avtal som förhandlas för anställda i kommuner och regioner berör cirka 1,2 miljoner medarbetare.
Parterna som förhandlar är:
Från den fackliga sidan:
- Allmän kommunal verksamhet (Akademikerförbundet SSR, Vision, Ledarna, Scen & Film),
- Kommunal,
- Vårdförbundet,
- Läkarförbundet,
- Sveriges Lärare,
- Akademikeralliansen
Från arbetsgivarsidan:
- SKR som förhandlar sex centrala avtal, så kallade huvudöverenskommelser, för 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner.
- Sobona, de kommunala företagnes arbetsgivarorganisation, förhandlar sex branschöverenskommelser för 40 000 anställda.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.