– Det är ett väldigt tryck i den här frågan jämfört med alla andra frågor, säger Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare vid Akademikerförbundet SSR.
– Många tycker att det är viktigt och vill göra något.
Det blir ingen strejk den 27 september, så som Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future uppmanade fackförbunden i somras.
– Vi tror inte att strejkvapnet ska användas för den här typen av aktioner. Det är helt knutet till konflikter på arbetsmarknaden där arbetsgivaren är motparten och kan lösa situationen. Det här handlar om politiska beslut.
Såväl Saco som TCO och LO har beslutat sig för att inte ta ut medlemmar i strejk. Både före och efter beslutet har medlemmar hört av sig till Akademikerförbundet.
Men även om det inte blir någon strejk finns det saker att göra, enligt förbundet. På flera håll planerar medlemmar att manifestera på olika sätt.
– Man kan gå ut på lunchen eller på en gemensam fikarast, eller efter jobbet. Vi har också fått mejl från medlemmar som har bett om ledigt den här dagen, säger Maria Östberg Svanelind.
På förbundets hemsida finns pdf:er att ladda ner för att sätta upp på anslagstavlor eller för den som vill ha affischer med sig ut. Det finns också pengar att söka för att hålla medlemsmöten utanför arbetstid, något som kan användas den 27 september.
Klimatförändringarna är en facklig fråga på flera sätt, enligt Maria Östberg Svanelind.
– Det är en mänsklig fråga och därför en fråga som arbetslivet också måste ta ansvar för. Det kan handla olika saker beroende på var man befinner sig, exempelvis eldrivna fordon, gröna sjukhus eller att inte skriva ut papper.
Även om strejk inte är rätt metod för fackförbunden kräver Akademikerförbundet SSR kraftfulla beslut när den svenska FN-delegationen åker på klimatmötet i september i New York.
– Den svenska regeringens delegation måste fatta modiga beslut, säger Maria Östberg Svanelind.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.