30 mars, 2020

Förbundet ställer om för att möta krisen

Distansarbete, övertid, permittering, varsel, utebliven lön. Facket förbereder sig på att hantera pandemins effekter.

tt-bild

Även fackförbunden ställer om för att vara beredda för corona-krisen.

TT

Som det virus det är sprider sig corona. Inte bara mellan människor med  hot mot liv och hälsa, utan också på arbetsmarknaden.

De senaste veckorna har tusentals akademiker börjat jobba hemifrån och studenter på landets universitet och högskolor pluggar på distans. Vissa arbetsuppgifter har pausats, nya har
tillkommit. Många är sjukskrivna.  Medan en del verksamheter har personalbrist, står andra sysslolösa. Tusentals har permitterats eller varslats, företag går i konkurs.

Trots omfattande åtgärder från regeringen för att dämpa smittspridningen och rädda jobb kommer effekterna att bli kännbara. Frågan är snarast  hur långvarig och djup krisen kommer att bli.

Pandemins följder har fått många akademiker som inte redan var med i a-kassa eller fackförbund att ansöka om medlemskap. Under en av de första veckorna efter att coronakrisen tog fart på allvar fick Akademikernas a-kassa flera tusen nya medlemsförfrågningar. Även Akademikerförbundet SSR känner av ett ökat tryck med både frågor om medlemskap och allmänt stöd.

För att möta medlemmarnas behov har förbundet delvis organiserat om arbetet och bland annat börjat med jouröppet på helgerna mellan klockan 12 och 15.

– Vi har behövt hantera avtal för korttidspermission, krisavtal och varselvågen som hotar. Vi har aldrig varit i en sådan här situation och vi har ställt om verksamheten till att fungera helt digitalt. Vi har fler inkommande ärenden än vanligt och fler medlemmar och förtroendevalda som vill ha råd av ombudsmännen, säger Markus Furuberg, chef för avdelningen för arbetsrätt och förhandling.

Många frågor handlar om vad man har för rättigheter och skyldigheter att åka till jobbet eller jobba hemifrån.

Det korta svaret är att arbetsrättsliga grundprinciper gäller, även vid ett virusutbrott som det här. Står du till arbetsgivarens förfogande har du rätt till lön oavsett om arbetsgivaren sätter dig i arbete eller inte.

Samma princip gäller även tvärtom. Vill du inte gå till jobbet av rädsla för att bli smittad står du inte till arbetsgivarens förfogande. Och får heller ingen lön. Det räknas som ogiltig frånvaro, om du inte kommit överens med din arbetsgivare om något annat, till exempel att arbeta hemifrån.

– Vi råder att man för en dialog med sin närmaste chef. De frågor som är besvärliga handlar om de personer som vill jobba hemma, men som inte kan göra alla arbetsuppgifter hemifrån, säger Mikael Smeds förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Arbetstiden är en annan fråga som har aktualiserats. I framför allt kommunal och regional sektor har verksamheter svårt att klara bemanningen när många i personalen är sjuka. Det ställer ökade krav på dem som är friska. Hur mycket kan arbetsgivaren kräva att medarbetarna jobbar över, täcker upp för andra eller tillfälligt byter tjänst?  Det finns krislägesavtal som tagits fram av de centrala parterna som, när de aktiveras, ger den anställde en utökad arbetsskyldighet, men också kompensation för detta.

– Men det har kommit vissa lokala initiativ, kommuner som har velat hitta på egna krislägesavtal för att utvidga arbetsskyldigheten. Vi är negativt inställda till det, vi vill inte se 290 olika typer av krislägesavtal. Vi uppmanar våra lokala representanter att inte skriva under, säger Mikael Smeds.

Medlemmar som tror att de kommer att bli permitterade har hört av sig och frågat vad som gäller vid korttidspermittering, som regeringen på grund av corona infört tidigare än planerat.

Förbundet förbereder sig också på att hantera varsel, även om medlemmar i andra andra fackförbund hittills är värre drabbade av det.

De har också förberett sig på att hjälpa medlemmar som riskerar att inte få ut sin lön då många mindre företag hamnar i ekonomiska svårigheter.

– Vi har hög uppmärksamhet på det och har inrättat en särskild arbetsgrupp med ombudsmän som ska handlägga de ärendena. Det är tajta tidsfrister och om tiden går ut riskerar medlemmar att förlora sina löner, säger Mikael Smeds.

– Om man råkar ut för det ska man höra av sig till förbundet illa kvickt.

Text: Åsa Bolmstedt, Johanna Kvarnsell och Annika Clemens

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024