29 april, 2022

Förbundet överväger strejk i Svenska Kyrkan

AVTAL Medlingen mellan parterna i Svenska Kyrkan misslyckades. I morse gick Kommunals medlemmar ut i strejk. Även Akademikerförbundet SSR förbereder konflikt. Förbundsstyrelsen blixtinkallas för att ta beslut om nästa steg.

Arbetsgivarna inom Svenska Kyrkan sa nej till medlarnas slutbud.

Foto: Annika Clemens

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, sa sent i går kväll överraskande nej till medlarnas slutbud om ett nytt omställnings-, lön- och villkorsavtal.Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR Akademikerförbundet SSR:s förhandlingschef, Markus Furuberg, är förvånad. Han upplever att parterna varit i stort sett överens om villkoren under medlingssamtalen. Förbundet liksom andra fackliga parter såg medlarnas slutbud som balanserat och i nivå med övriga avtal på arbetsmarknaden. De sa ja till budet. Men arbetsgivarna tyckte annorlunda.

Cecilia Herm, förhandlingschef, Skao. Foto: Skao

”Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, om vi samtidigt behåller långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering, förklarar Cecilia Herm, förhandlingschef för Skao i ett pressmeddelande.

– De vill kräva ytterligare försämringar i anställningsskyddet. Här har vi ju fått försämrad lagstiftning som är på gång i och med trygghetsöverenskommelsen. Här vill de vara unika genom att frånsäga sig och ta betalt ytterligare av medlemmar inom Svenska Kyrkan, säger Markus Furuberg.

Han syftar på den arbetsmarknadsreform gällande omställning och livslångt lärande som balanserats med försämrade anställningsvillkor som förhandlats fram i överenskommelse med arbetsmarknadens parter.

Läs mer >> Nytt omställningsstöd och förändringar i arbetsrätten snart lag

I och med att medlarna lagt sitt slutbud så är medlingen i Svenska Kyrkan avslutad. Vad som blir förbundets nästa steg är ännu inte klart.

– Vi förbereder konflikt. Vi har blixtinkallat vår förbundsstyrelse till möte klockan tolv idag, där vi förväntas fatta beslut, säger Markus Furuberg.

Han anser att frågan är principiell och gäller mer än bara Svenska Kyrkans avtalsområde. Akademikerförbundet SSR kan inte acceptera att medlemmarna får sämre anställningsvillkor för att få samma omställningsavtal som andra parter på arbetsmarknaden.

Akademikerförbundet SSR har närmare 700 medlemmar i Svenska kyrkan. Det rör sig om diakoner, HR-personal, administratörer och präster.

Klockan nio på fredagsmorgonen trädde fackförbundets Kommunal strejkvarsel i kraft. Då gick 500 av deras medlemmar i Svenska Kyrkan ut i strejk och över 5000 medlemmar inleder en övertidsblockad.  Det gäller bland annat krematoriemedarbetare och vaktmästare.

Läs mer >> Medlare måste kallas in för att lösa konflikten i Svenska Kyrkan
Strandade förhandlingar har återupptagits

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024


Läs även

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024

Allt fler inom HR söker sig till nya jobb

HR De senaste tio åren har omsättningen bland...
21 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024