25 maj, 2020

Flera förslag i las-utredningen kända – Akademikerörbundet SSR kritiskt

Trots att det är en vecka kvar innan las-utredningen presenteras har flera förslag redan läckt ut. ”Den här utredningen hade inte alls behövts”, säger Mikael Smeds om de förslag som redan är kända.

las-utredning

Las-utredningen lämnas över till Eva Nordmark på måndag den 1 juni.

GETTY IMAGES / ANNIKA CLEMENS

Fler undantag från turordningsreglerna och borttagen möjlighet att ogiltigförklara uppsägning under tvistetiden är två av de förslag som las-utredningen kommer lämna över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark nästa vecka.

Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR, är kritisk till de föreslagna förändringarna och säger att utredningen inte hade behövts alls.

– Det är inte de här problemen som är de egentliga problemen på arbetsmarknaden. Vår uppfattning är att den här utredningen inte alls hade behövts. Vi är så pass kritiska och det skulle vara bättre om de här lagförslagen inte träder i kraft, säger han.

Fem personer, i stället för dagens två, ska kunna undantas från turordningsreglerna, föreslår las-utredningen. Men framför allt ska detta också gälla alla arbetsgivare, och inte som i dag endast mindre arbetsgivare. Detta urholkar anställningsskyddet, anser Akademikerförbundet SSR. Men det är också överflödigt, påpekar Mikael Smeds.

– Många arbetsgivare säger att de behöver undanta fler från turordningsreglerna för att behålla rätt kompetens. Men redan i dag krävs tillräckliga kvalifikationer för att kunna göra anspråk på en annan tjänst. Redan i dag uppfyller reglerna det behovet.

Las-utredningen tillsattes efter januariöverenskommelsen för att föreslå ändringar i lagen om anställningsskydd (las) som gör det lättare och billigare för arbetsgivare att säga upp personal samt minskar skillnaderna mellan visstidsanställda och tillsvidareanställda på arbetsmarknaden.

Alla delar i utredningens förslag är inte kända än, men de som har läckt ut är tillräckligt illa, enligt Akademikerförbundet SSR. Utredningen har till och med gått längre än de direktiv som regeringen gav, enligt förbundet.

I dag kan den som blir uppsagd från sin anställning och vill driva ärendet rättsligt fortsätta att vara anställd under tiden tvisten pågår. Men las-utredningen föreslår att på företag med 15 anställda eller färre ska möjligheten att ogiltigförklara uppsägningen under tvistetiden tas bort. Det gör att det i princip blir omöjligt för att anställda att pröva uppsägningen rättsligt eftersom få har råd att driva en process om de inte har lön.

– Man rycker i praktiken undan möjligheten att få en rättslig prövning för den som sägs upp, säger Mikael Smeds.

– Konsekvensen kan bli att det blir tystare arbetsplatser, helt enkelt med lägre i tak, när folk upplever att anställningsskyddet försämras.

Många i akademiska yrken sitter som sakkunniga och ska leverera bedömningar till ledningen. Vad händer om man misstänker att bedömningarna inte är bekväma?

– Men ska inte behöva välja mellan anställningstrygghet och sin professionella integritet, säger Mikael Smeds.

Ytterligare förslag i las-utredningen är att lagstifta om kompetensutveckling och att ge visstidsanställda förtur redan efter nio månader i stället för dagens tolv.

Det senare är visserligen positivt, anser Akademikerförbundet SSR, men väger inte upp för de stora försämringar i arbetsrätten som också finns med i förslaget.

– Det är inte i närheten av att balansera upp de negativa effekterna av den nya lagstiftningen om den skulle träda i kraft.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024