I Turkiet där de mänskliga rättigheterna länge hotats och där fackliga rättigheter varit starkt begränsade har sommarens händelser inneburit ytterligare inskränkningar för fackliga organisationer. Flera fackliga organisationer har förbjudits och fackligt aktiva har stängts av från sina jobb. Kesk, den stora fackliga organisationen för offentligt anställda, uppger att 385 personer blivit av med sina jobb. Inom andra sektorer ser det lika illa ut. Exempelvis över 40 fackligt aktiva i SES, inom Hälsa och Socialtjänst. PSI:s generalsekreterare har i ett brev till FNs generalsekreterare Ban-Ki Moon efterlyst åtgärder.
Offentliganställda, det vill säga statligt, kommunalt eller regionalt anställda, är tvungna att registrera olika uppgifter om sig själva om de inte vill riskera att bli av med sin anställning. De måste fylla i en blankett om vilka organisationer de själva och deras familj är medlemmar i. Det gäller fackliga organisationer såväl som andra föreningar och stiftelser. De måste uppge barnens skolor och egna samt familjens utlandsresor. De måste också berätta vilka tidningar de prenumererar på och om de eller någon av deras arbetskamrater har eller har haft bankkonto i Bank Asya (vars ägare misstänks ha kopplingar till gûleinrörelsen). De måste också ge sitt tillstånd till att arbetsgivaren får kontrollera deras konton på sociala medier, vilket faktiskt strider mot den turkiska författningen och mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
Svårt för akademiker
Direkt efter kuppförsöket startades en häxjakt på akademiker och det infördes stränga inskränkningar för akademikers möjlighet att arbeta och forska. Reseförbud infördes, 1 600 dekaner sparkades, 21 000 lärare fick sina yrkeslegitimationer indragna och turkiska forskare och studenter vid utländska universitet uppmanades att återvända till Turkiet. Det är naturligtvis mycket allvarligt och när man lägger till att 24 radio- och tv-bolag blev av med sina sändningstillstånd, ett antal journalister fråntagna sina presslegitimationer och minst 20 oberoende nyhetssajter tvingades stänga så kan man bara konstatera att den demokratiska samhällsutvecklingen är allvarligt hotad. Kritiken från den akademiska världen har varit stor, bland annat från Saco och EPSU.
Svårare för kurder
Situationen för kurderna i Turkiet har länge varit svår men läget har förvärrats under senare år. För offentligt anställda kurder är läget mycket allvarligt och denna artikel ger en bild av detta.
Gräns för sex med barn?
Den senaste veckan har en annan lag fått berättigad uppmärksamhet. Den att slopa åldersgränsen för sex med minderårig, och istället endast kräva samtycke. Att ha sex med barn från 12 års ålder är därmed tillåtet i Turkiet, något som bland annat Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserat. Det är en väldigt otäck utveckling när de spärrar, gränser och skydd som finns i lagstiftning för barn, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter inte bara naggas i kanten utan de facto upphävs.
Sydkorea fängslar fackliga ledare
Sydkorea är ett annat exempel på ett land där situationen för fackligt aktiva dramatiskt försämrats. I vintras infördes nya hårda arbetsmarknadslagar som gör det lättare att säga upp arbetstagare. Något som självklart möttes med protester som brutalt slogs ner med tårgas och vattenkanoner. Polisen grep flera fackföreningsaktiva och fackliga ledare, däribland KCTU:s ordförande Han Sang-gyun som anklagades för att anordna illegala protester. I vintras genomfördes flera razzior där bland annat medlemsregister beslagtogs.
Under sommaren har konflikten hårdnat i och med att några av dem som greps i november förra året nu dömts till hårda och långa straff. Han Sang-gyun, ordförande för KCTU, dömdes till fem års fängelse för att ha lett demonstrationerna medan Cho Sung-deok, vice ordförande för KPTU (transportfacket), dömdes till två års fängelse. Det globala facket Industry All menade att man i praktiken kriminaliserade mötesfriheten, och den internationella transportarbetarfederationen säger att rättegången är en del i en bredare attack på den demokratiska arbetarrörelsen i Sydkorea, uppenbart utformad för att straffa fackförbund för deras legitima motstånd mot regeringens planerade arbetsmarknadsreformer.
Vad gör förbundet?
Genom vårt medlemskap i den globala fackliga organisation PSI, Public Services International, stöder vi fackliga kollegor runt om i hela världen. Vi vet att brott mot mänskliga rättigheter och mot ILO:s kärnkonventioner uppmärksammas och vi stöder PSI:s generalsekreterare när hon ber FN och ILO att agera. Men vi behöver också höja vår röst till stöd för kollegors fackliga fri- och rättigheter. Därför driver vi också internationella projekt tillsammans med PSI, Union to Union och Palmecentret som syftar till att stödja och öka demokratiskt utvecklingsarbete och facklig organisering i bland annat Turkiet, Södra Afrika, Burma och Palestina.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.