Fackens krav på regeringen: Lös långtidsarbetslösheten

Arbetslöshet Totalt 16 punkter finns med i de fackliga centralorganisationernas krav på regeringen för att lösa långtidsarbetslösheten. ”Den mest omfattande krisen i modern tid.”

Saco, TCO, LO, Akademikerförbundet SSR och ST står bakom rapporten. Foto: Knut Capra Pedersen / Eva Edsjö / Fredrik Sandin Carlson / Annika Clemens

Subventionerade jobb, ökad kapacitet för Arbetsförmedlingen och satsning på studier. Det är några av de punkter som Saco, TCO och LO vill att regeringen tar tag i för att komma till rätta med långtidsarbetslösheten som har ökat kraftigt under pandemin.

Antalet långtidsarbetslösa är i dag historiskt högt, enligt de fackliga centralorganisationerna, då närmare hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen har varit arbetslösa i över ett år.

– Vi befinner oss i den mest omfattande krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Att nya grupper redan är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa gör situationen särskilt allvarlig. Därför behövs ett åtgärdsprogram, säger Göran Arrius ordförande i Saco, i ett pressmeddelande.

De tre centralorganisationerna är överens om ett program om 16 åtgärdspunkter. Åtgärdsprogrammet som även har undertecknats av Akademikerförbundet SSR och ST föreslås bli en del av höstbudgeten.

Arbetsförmedlingen behöver mer resurser för att kunna öka insatser och stöd från specialistprofessioner. En vetenskaplig utredning bör också genomföras för att ta reda på hur automatiseringen har förändrat arbetsförmedlarrollen, skriver de fackliga organisationerna i sitt inspel till regeringen.

De anser också att fler arbetslösa behöver utbilda sig och föreslår bland annat fler snabbspår för nyanlända som har utbildning i eller erfarenhet av bristyrken, att Arbetsförmedlingen ska anvisa fler arbetslösa till utbildning samt ökat tillgång på kompletterande utbildning på alla nivåer.

Dessutom föreslås fler subventionerade anställningar för att få långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden. Taken för vilka löner som subventioneras fullt ut bör ökas väsentligt och alla subventionerade anställningar bör omfattas av lagen om anställningsskydd.

Utöver detta bör den tillfälliga höjningen av taket på 1 200 kronor i dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen permanentas, skriver de fackliga organisationerna. Detta för att säkra inkomsttryggheten, som enligt facken har ett stort värde för både individer och samhälle.

– Därefter bör regering och riksdag, för att undvika att inkomsttryggheten gradvis urholkas, fatta beslut om att indexera taket så att det följer löneutvecklingen, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

Hela rapporten finns att läsa här.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024