13 december, 2019

Få fackliga framgångar på klimatmöte

Fackföreningarna spelar en undanskymd roll i klimatförhandlingarna på FN-mötet i Madrid, berättar David Boys från den internationella fackliga organisationen PSI. Men det finns länder där facken har inflytande och kan driva på för en rättvis omställning.

boys2

David Boys är biträdande generalsekreterare i PSI, den internationella fackliga organisationen för offentliganställda. Han har deltagit i FN:s klimattoppmöte och tycker att förhandlingarna inte har kommit så långt som de borde. Foto: Privat

David Boys, biträdande generalsekreterare i PSI, har varit i Madrid under FN:s klimattoppmöte, COP 25, och han är ganska desillusionerad. Han tror inte att förhandlingarna mellan världens länder kommer att ge tillräckliga resultat. De pengar som han anser att de rika länderna borde avsätta för att fattiga länder ska kunna anpassa sig till det förändrade klimatet kommer inte att presenteras. Inte heller räcker ländernas löften om utsläppsminskningar. Och han konstaterar att de fackliga organisationerna inte ses som nyckelspelare.

– Min opolerade åsikt är att COP finns för att vi ska sitta och prata i stället för att ägna oss åt de stora förändringar vi behöver göra, säger han.

PSI står för Public Services International och de representerar fackliga organisationer för offentliganställda i mer än 160 länder. Hemma i Sverige har klimatfrågan alldeles nyligen tagit sig in i de fackliga förhandlingsrummen, men den har varit aktuell för de internationella fackliga organisationerna i ett tiotal år.
 

"De är inte dumma. De ger oss trevliga ord och plattityder"


Industrifacken runt om i världen jobbar för arbetarnas rättigheter när fossilindustrin måste lägga ner eller ställa om. En rättvis omställning krävs för att de ska ha fortsatt inkomst och kunna få nya jobb. Men bland PSI:s medlemmar finns också de som måste finnas till hands när klimatförändringarna ger sig till känna.

– När vädret blir mer extremt är det våra medlemmar som måste rycka ut, lämna sina familjer för att vistas i farligare områden. Vi känner till brandmän och ambulansförare men det handlar också om personer som arbetar med transporter, avlopp och vattentäkter. Skolor och sjukhus kan behöva evakueras, vägar kan behöva stängas av eller öppnas upp och elen stängas av och sättas på. Mycket av det arbetet görs av offentliganställda.

Trots detta har de fackliga företrädarna inte något stort inflytande vid COP-förhandlingarna, enligt David Boys.

– Regeringarna och FN-personalen är inte dumma. De ger oss trevliga ord och plattityder. Men vi är inte en riktig faktor och ses inte som en del av lösningen.

Men, lägger han till, allt är inte svart eller vitt.

– Det finns regeringar som tar seriöst på arbetarnas rättigheter och det finns de som ser vår potential att bidra.

Exempelvis i Karibien har de fackliga organisationerna lyckats få gehör hos sina regeringar.

– De drabbas av värre och värre oväder. De lever redan i det vi andra kommer att uppleva om tio till femton år. Där har facken en legitimitet som vi måste kämpa för att uppnå i andra länder. Vi har även positiva signaler från Tunisien.
 

"Jag tror att det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre"


Årets COP-möte kommer tyvärr inte att ge några större resultat, säger David Boys. Han tror att det är långt kvar innan tillräckligt av det som måste hända kommer att hända.

– Jag är oroad. Jag tror att det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre.

Annika Clemens

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Krönika: ”Åldrad och fattig, men rak i ryggen”

KRÖNIKA Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i ...
17 januari, 2023

Qatar-VM ställer samhällsengagerade fotbollsfans inf...

INTERNATIONELLT Det blir bojkott av fotbolls-VM i Qatar fö...
21 november, 2022

Facklig demonstration till stöd för kvinnors rättigh...

INTERNATIONELLT Flera fackförbund demonstrerade i Stockhol...
27 oktober, 2022

Oro för minskat bistånd – då spelar fackföreningar e...

BISTÅND Biståndsorganisationer befarar minskade an...
23 september, 2022