Niclas Nilsson, föreläsare och researcher på stiftelsen Expo, delade med sig av sin eftervalsanalys i ett webbinarium på tisdagen. Fokus låg på läget i EU-politiken under och efter valrörelsen, de rasistiska och antidemokratiska organisationernas verksamheter och konsekvenserna det kan få.
– Demokratin är under attack i många länder, den rullas tillbaka i fler länder än den gör framsteg i. Vi ser till exempel attacker mot den fria pressen och civilsamhället, attacker mot minoriteter, rättsväsende och att man till exempel pekar ut sina fiender som PK-elit. Man ger en bild av ett samhälle på väg mot kollaps och förfall, och framkallar och överbetonar säkerhetshot.
I sju av 27 länder är ytterhögern största partiet, och i flera länder finns de med i topp tre, enligt Niclas Nilsson.
– Ytterhögern ökar kraftigt och samlar nu omkring 25 procent av mandaten i EU, i huvudsak för att de växte i stora folkrika länder som Frankrike, Italien och Tyskland. Det är extremt oroväckande. I Sverige däremot låg Sverigedemokraterna betydligt högre i mätningar än vad utfallet blev.
Arbetsmarknadsfrågor, löntagares rättigheter och fackliga frågor lös med sin frånvaro i valrörelsen, enligt Niclas Nilsson.
– Jag hade velat se mer av fackliga representanter i valet, som kunde ha lyft fackföreningsrörelsens kärnfrågor mer. Jag hade gärna sett att facket bildat opinion, uppmanat till aktivt deltagande och lyft vikten av att göra sin röst hörd i valet. Uppmanat folk att verka i en demokrati vi kämpar så hårt för. Med tanke på en försvagning av demokratin globalt och ett sjunkande valdeltagande tror jag att facket kunde fyllt en lucka.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.