7 juni, 2022

Eva Nordmark: Sverige bör säga nej till förslag om minimilöner i EU

Lön I natt enades Europaparlamentet och EU-rådets förhandlare om ett utkast till direktiv om minimilöner i unionen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill att Sverige säger nej till förslaget.

Arbetsmarknadsmininster Eva Nordmark (S) håller presskonferens om EU:s förslag till gemensam lagstiftning om minimilöner.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under tisdagens presskonferens.

– Vi kommer att föreslå till riksdagen att Sverige, trots att vi uppnått viktiga förändringar i förhandlingarna, ska rösta nej till det här direktivet, sade Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en presskonferens på tisdagsmorgonen.

– Det är välkänt att vi i Sverige aldrig velat se minimilöner på EU-nivå. Det finns en stor samsyn om detta både politiskt och mellan parterna. Lönebildning hanteras bäst så när de som de angår som möjligt, i Sverige enbart av fack och arbetsgivare, utan politisk inblandning, fortsatte hon.

En majoritet av EU-länderna stödjer dock förslaget om en gemensam lag om minimilöner inom EU. Många andra länder har till skillnad från Sverige redan lagstadgade minimilöner.

– Självklart är det viktigt att alla som jobbar ska kunna leva på sin lön och att vi inte ska ha någon låglönekonkurrens i EU. Men i Sverige så är det arbetsmarknadens parter som är garanten för det, sade Eva Nordmark.

Enligt Eva Nordmark har dock Sverige fått igenom viktiga undantag som gör att förslaget inte kommer att påverka den svenska modellen.

– Direktivet innebär inte några krav på förändringar i vår lagstiftning eller hur vi beslutar om löner i Sverige. Den svenska modellen undantas från direktivets bestämmelser och arbetsmarknadens parter kommer även i framtiden att fullt ut ansvara för lönebildningen.

Eva Nordmark tycker trots detta att det är viktigt att Sverige markerar och står upp för ståndpunkten att lönebildningen sköts bäst nationellt. En ståndpunkt som är väl förankrad hos den svenska arbetsmarknadens parter.

Heike Erkers. Foto Akademikerförbundet SSR.

– Jag tycker att det är bra att arbetsmarknadsministern ger ett klart och tydligt besked. Hon gör ju också det i och med att hon vet att samtliga parter, både arbetsgivare och fack i Sverige, stöttar det här, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers om förslaget.

– Vi är emot lagstiftning om minimilöner inom EU och tycker att det här var en dålig idé från första början, betonar hon.

Läs mer ›› Svängningen: Saco säger ja till minilöner
Europafacken oeniga om minimilöner
Minimilöner oroar förbundet

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Massiv inflyttning krävs för att klara den gröna oms...

ANALYS Norrbotten och Västerbotten behöver över 1...
18 januari, 2024

Medlingsinstitutet: ”Tuff avtalsrörelse med många sv...

AVTALSRÖRELSE Sifferlösa avtal på väg bort och risk för ...
16 januari, 2024