13 februari, 2019

Ett steg närmare jämställda löner – men fortfarande långt kvar

Efter klockan 16:06 i dag jobbar kvinnor gratis medan män fortsätter att få betalt. Det visar den senaste lönestatistiken från Medlingsinstitutet. I dag hölls en stor manifestation i Stockholm för att uppmärksamma löneskillnaderna.

1606_foto2_nilssebastianphotography

Manifestationen ”Lön hela dagen” hölls på Segels torg i Stockholm. Foto: Nils & Sebastian Photography

För sjunde året i rad arrangerades i dag manifestationen ”Lön hela dagen” på Segels torg i Stockholm i syfte att sätta press på regering och arbetsgivare i frågan om jämställda löner.

Vid lunchtid ställde sig alla deltagare i en formation för att bilda det klockslag på dagen då kvinnor inte längre får betalt för sitt arbete: 16:06. Tidpunkten är baserat på 2018 års lönestatistik från Medlingsinstitutet som visar en löneskillnad på 11,3 procent mellan kvinnor och män. Det innebär att en kvinna i genomsnitt tjänar 48 000 kronor mindre per år.

På plats för att tala vid manifestationen var jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. 

– Löneskillnaderna rör sig om flera miljoner om man tittar på livsinkomster, sa hon under sitt tal.

Bakom manifestationen står rörelsen "Lön hela dagen" som initierats av Sveriges kvinnolobby tillsammans med en rad andra organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer, däribland Akademikerförbundet SSR, där ombudsman Maja Rajs är representant för arbetet. 

– Manifestationen är en viktig del i att uppmärksamma problemet. Att jämställdhetsministern medverkade tyder på att det vi gör har effekt, säger Maja Rajs. 

Hon tycker däremot inte att utvecklingen mot jämställda löner går tillräckligt snabbt. Förra årets statistik visade en löneskillnad på 12 procent mellan kvinnor och män, vilket innebar att kvinnor då arbetade gratis efter kl.16:02 varje dag. Den senaste statistiken innebär en förskjutning i tid med fyra minuter.  

– Utvecklingen har gått lite snabbare i år än vad den har gjort tidigare, men jag är inte nöjd. Det är klart att problemet inte kan lösas över en dag, men det måste gå snabbare, säger hon. 

För att ytterligare sätta press på regering och arbetsgivare har nätverket, i samband med manifestationen, skrivit en debattartikel på Aftonbladet.se där de ställer fyra raka krav på regering och arbetsgivare i syftet att uppnå målet om lika lön för lika och likvärdigt arbete.

– Våra krav är att tillsynen över de årliga lönekartläggningarna måste skärpas, att vi måste få mer jämställda uttag ur föräldraförsäkringen, tryggare anställningsformer och heltidsarbete som norm samt att såväl makthavare som arbetsmarknadens parter måste jobba aktivt för att bryta den strukturella värdediskrimineringen, säger Maja Rajs.  

Sedan den första manifestationen arrangerades för sju år sedan har klockslaget då kvinnor inte längre får betalt för sitt arbete förskjutits med totalt 15 minuter. Med den tankten kommer det att ta 25 år innan Sverige har jämställda löner.

– Vi kräver en snabbare utveckling än så och kommer inte att ge oss förrän tidpunkten är 17:00, säger Maja Rajs.  

Malin Letser

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Förbundets krav i avtalsrörelsen: 4,4 procents löneö...

AVTAL Nu växlas arbetet upp i avtalsförhandlinga...
14 mars, 2023

Nya siffror: Så stor är löneskillnaden mellan könen ...

JÄMSTÄLLDHET Löneskillnaden mellan män och kvinnor vari...
7 mars, 2023

Experten: Här är bästa tipsen när du ska förhandla lön

ARBETSMARKNAD Inflationen är skyhög och omvärlden skakig...
6 mars, 2023

Klockan vrids bakåt - löneskillnaden mellan könen ökar

LÖN Kvinnor börjar jobba gratis klockan 16:12....
22 februari, 2023