13 februari, 2019

Ett steg närmare jämställda löner – men fortfarande långt kvar

Efter klockan 16:06 i dag jobbar kvinnor gratis medan män fortsätter att få betalt. Det visar den senaste lönestatistiken från Medlingsinstitutet. I dag hölls en stor manifestation i Stockholm för att uppmärksamma löneskillnaderna.

1606_foto2_nilssebastianphotography

Manifestationen ”Lön hela dagen” hölls på Segels torg i Stockholm. Foto: Nils & Sebastian Photography

För sjunde året i rad arrangerades i dag manifestationen ”Lön hela dagen” på Segels torg i Stockholm i syfte att sätta press på regering och arbetsgivare i frågan om jämställda löner.

Vid lunchtid ställde sig alla deltagare i en formation för att bilda det klockslag på dagen då kvinnor inte längre får betalt för sitt arbete: 16:06. Tidpunkten är baserat på 2018 års lönestatistik från Medlingsinstitutet som visar en löneskillnad på 11,3 procent mellan kvinnor och män. Det innebär att en kvinna i genomsnitt tjänar 48 000 kronor mindre per år.

På plats för att tala vid manifestationen var jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. 

– Löneskillnaderna rör sig om flera miljoner om man tittar på livsinkomster, sa hon under sitt tal.

Bakom manifestationen står rörelsen "Lön hela dagen" som initierats av Sveriges kvinnolobby tillsammans med en rad andra organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer, däribland Akademikerförbundet SSR, där ombudsman Maja Rajs är representant för arbetet. 

– Manifestationen är en viktig del i att uppmärksamma problemet. Att jämställdhetsministern medverkade tyder på att det vi gör har effekt, säger Maja Rajs. 

Hon tycker däremot inte att utvecklingen mot jämställda löner går tillräckligt snabbt. Förra årets statistik visade en löneskillnad på 12 procent mellan kvinnor och män, vilket innebar att kvinnor då arbetade gratis efter kl.16:02 varje dag. Den senaste statistiken innebär en förskjutning i tid med fyra minuter.  

– Utvecklingen har gått lite snabbare i år än vad den har gjort tidigare, men jag är inte nöjd. Det är klart att problemet inte kan lösas över en dag, men det måste gå snabbare, säger hon. 

För att ytterligare sätta press på regering och arbetsgivare har nätverket, i samband med manifestationen, skrivit en debattartikel på Aftonbladet.se där de ställer fyra raka krav på regering och arbetsgivare i syftet att uppnå målet om lika lön för lika och likvärdigt arbete.

– Våra krav är att tillsynen över de årliga lönekartläggningarna måste skärpas, att vi måste få mer jämställda uttag ur föräldraförsäkringen, tryggare anställningsformer och heltidsarbete som norm samt att såväl makthavare som arbetsmarknadens parter måste jobba aktivt för att bryta den strukturella värdediskrimineringen, säger Maja Rajs.  

Sedan den första manifestationen arrangerades för sju år sedan har klockslaget då kvinnor inte längre får betalt för sitt arbete förskjutits med totalt 15 minuter. Med den tankten kommer det att ta 25 år innan Sverige har jämställda löner.

– Vi kräver en snabbare utveckling än så och kommer inte att ge oss förrän tidpunkten är 17:00, säger Maja Rajs.  

Malin Letser

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023

Krönika: Techindustrin fortfarande ojämställd

KRÖNIKA Kvinnor inom tech-industrin är i minoritet...
4 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023

DO: Myndigheter brister i lönekartläggning

LIKABEHANDLING DO har hittat brister i kartläggningen när...
26 april, 2023