18 augusti, 2020

Efter åtta månaders paus: Parterna i las-förhandlingarna möts igen

I dag, tisdag, möts parterna för att återuppta las-förhandlingarna. Och det är mycket som står på spel. Enligt vissa hela den svenska modellen.

camilla_frankelius_glad

Camilla Frankelius från Sveriges Ingenjörer är en av två förhandlare för PTK i las-förhandlingarna som drar i gång igen i dag.

SVERIGES INGENJÖRER

– Det är en oerhört stor och viktig fråga. Det kommer att bli tuffa förhandlingar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och en av två förhandlare för PTK.

PTK företräder flera förbund, bland annat Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som är anställda i privat sektor.

I dag träffas alltså PTK, LO och Svenskt Näringsliv för första gången sedan las-förhandlingarna pausades i slutet på förra året inför att avtalsrörelsen skulle dra i gång. Och det är ett tajt schema. Senast i slutet av september måste de ha nått en överenskommelse.

Läs mer Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: ”Om parterna inte kommer överens kommer det vara ett svårt läge”

Även om parterna än så länge är oense om många frågor, är de överens om en sak: Det är mycket som står på spel. Många hävdar till och med att hela den svenska modellen är hotad, den modell där arbetsmarknadens parter kommer överens om vad som ska gälla för spelregler på arbetsmarknaden och inte politikerna.

– Vi har goda traditioner. Det är viktigt för oss, och avgörande för den svenska modellens framtid, att politikerna håller sitt löfte och låter parterna förhandla fram ett avtal.

Flera gånger i veckan, till att börja med, kommer ett tiotal förhandlare träffas i Svenskt Näringslivs lokaler på Östermalm i Stockholm. Det är viktigt att kunna se varandra i ögonen och att kunna se motpartens reaktioner. Därför är det uteslutet att förhandla digitalt.

– Absolut, vi träffas på plats. Men allt ska vara corona-särkrat. Det här är förhandlingar som definitivt inte går att sköta i digital miljö, säger Camilla Frankelius.

Om parterna inte lyckas är regeringen och samarbetspartierna (C och L) överens om att de efterfrågade förändringarna ska ske genom lagstiftning. Till grund för det finns las-utredningen som presenterades i våras och som har kritiserats från fackligt håll för att vara arbetsgivartillvänd.

Påverkar las-utredningen förhandlingarna?

– Det är inte meningen, men den finns ju där och det går inte att tänka bort den. Men vi har så professionella motparter så jag utgår i dagsläget från att man använder de utredningar som vi har plockat fram gemensamt.

Till grund för förhandlingarna har parterna gjort utredningar på tre områden: anställningsskydd, arbetslöshetsförsäkring och omställning vid uppsägning.

Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR, har hopp om att förhandlingarna ska gå i hamn i tid, trots det tajta schemat.

– Ja, jag tror att de kommer att lyckas. PTK, LO och Svenskt Näringsliv är starka organisationer och de är vana att förhandla.

Bland flera svåra frågor som kommer upp lyfter han det krav som LO har ställt på att inga förändringar får ske med begreppet ”saklig grund”. Det innebär att arbetsgivaren måste ha en saklig grund för att säga upp en medarbetare av personliga skäl. Något som LO har varit tydliga med inte får plockas bort.

– Saklig grund är jätteviktigt för oss också, säger Mikael Smeds.

Men flera svåra frågor väntar och i slutändan är det en helhet som ska kommas överens om.

– Alla frågor är svåra. Det är ett helt paket som vi ska försöka lösa så att alla ska bli nöjda. Målet är att vi ska komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden för att skapa ett långsiktigt hållbart förslag, säger Camilla Frankelius.

Läs mer Så funkar det: Nya las tar form

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Akademikerförbundet SSR inför integritetsombud

UTBILDNING Förtroendevalda ska bli bättre rustade att...
13 februari, 2024

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023