18 augusti, 2020

Efter åtta månaders paus: Parterna i las-förhandlingarna möts igen

I dag, tisdag, möts parterna för att återuppta las-förhandlingarna. Och det är mycket som står på spel. Enligt vissa hela den svenska modellen.

camilla_frankelius_glad

Camilla Frankelius från Sveriges Ingenjörer är en av två förhandlare för PTK i las-förhandlingarna som drar i gång igen i dag.

SVERIGES INGENJÖRER

– Det är en oerhört stor och viktig fråga. Det kommer att bli tuffa förhandlingar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och en av två förhandlare för PTK.

PTK företräder flera förbund, bland annat Akademikerförbundet SSR:s medlemmar som är anställda i privat sektor.

I dag träffas alltså PTK, LO och Svenskt Näringsliv för första gången sedan las-förhandlingarna pausades i slutet på förra året inför att avtalsrörelsen skulle dra i gång. Och det är ett tajt schema. Senast i slutet av september måste de ha nått en överenskommelse.

Läs mer Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: ”Om parterna inte kommer överens kommer det vara ett svårt läge”

Även om parterna än så länge är oense om många frågor, är de överens om en sak: Det är mycket som står på spel. Många hävdar till och med att hela den svenska modellen är hotad, den modell där arbetsmarknadens parter kommer överens om vad som ska gälla för spelregler på arbetsmarknaden och inte politikerna.

– Vi har goda traditioner. Det är viktigt för oss, och avgörande för den svenska modellens framtid, att politikerna håller sitt löfte och låter parterna förhandla fram ett avtal.

Flera gånger i veckan, till att börja med, kommer ett tiotal förhandlare träffas i Svenskt Näringslivs lokaler på Östermalm i Stockholm. Det är viktigt att kunna se varandra i ögonen och att kunna se motpartens reaktioner. Därför är det uteslutet att förhandla digitalt.

– Absolut, vi träffas på plats. Men allt ska vara corona-särkrat. Det här är förhandlingar som definitivt inte går att sköta i digital miljö, säger Camilla Frankelius.

Om parterna inte lyckas är regeringen och samarbetspartierna (C och L) överens om att de efterfrågade förändringarna ska ske genom lagstiftning. Till grund för det finns las-utredningen som presenterades i våras och som har kritiserats från fackligt håll för att vara arbetsgivartillvänd.

Påverkar las-utredningen förhandlingarna?

– Det är inte meningen, men den finns ju där och det går inte att tänka bort den. Men vi har så professionella motparter så jag utgår i dagsläget från att man använder de utredningar som vi har plockat fram gemensamt.

Till grund för förhandlingarna har parterna gjort utredningar på tre områden: anställningsskydd, arbetslöshetsförsäkring och omställning vid uppsägning.

Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR, har hopp om att förhandlingarna ska gå i hamn i tid, trots det tajta schemat.

– Ja, jag tror att de kommer att lyckas. PTK, LO och Svenskt Näringsliv är starka organisationer och de är vana att förhandla.

Bland flera svåra frågor som kommer upp lyfter han det krav som LO har ställt på att inga förändringar får ske med begreppet ”saklig grund”. Det innebär att arbetsgivaren måste ha en saklig grund för att säga upp en medarbetare av personliga skäl. Något som LO har varit tydliga med inte får plockas bort.

– Saklig grund är jätteviktigt för oss också, säger Mikael Smeds.

Men flera svåra frågor väntar och i slutändan är det en helhet som ska kommas överens om.

– Alla frågor är svåra. Det är ett helt paket som vi ska försöka lösa så att alla ska bli nöjda. Målet är att vi ska komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden för att skapa ett långsiktigt hållbart förslag, säger Camilla Frankelius.

Läs mer Så funkar det: Nya las tar form

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Sistjejer: Det måste till en systemförändring

SIS Hur påverkas barnen av kulturen på Sis? Li...
4 december, 2023

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023


Läs även

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023

Heike Erkers: ”Den svenska modellen är utmanad”

ARBETSRÄTT Nu varslar Akademikerförbundet SSR om symp...
30 oktober, 2023

Varslar om sympatistrejk på Klarna

STREJKVARSEL Akademikerförbundet SSR varslar om strejk ...
30 oktober, 2023

Ungerska fackföreningar kämpar i motvind – ”minimilö...

REPORTAGE I Ungern är fackföreningarna kraftigt förs...
26 oktober, 2023