27 april, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom nytt avtal

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare har ingått ett samarbete för att ge facklig trygghet för alla som jobbar inom skolans värld – även obehöriga lärare som ofta hamnar utanför. ”Positivt överraskad”, säger slöjdläraren Katrin Mattiasson.

Medlemmar i Akademikerförbundet SSR som arbetar som obehöriga lärare kommer att företrädas av Sveriges Lärare vid avtalsförhandlingar.

Medlemmar i Akademikerförbundet SSR som arbetar som obehöriga lärare kommer att företrädas av Sveriges Lärare vid avtalsförhandlingar. Foto: Getty

Trots att lärare utan behörighet utgör en stor del av lärargruppen, och till stor del utför undervisningsarbetet, organiserar fackförbundet Sveriges Lärare bara behöriga lärare med lärarexamen. Det innebär att obehöriga lärare inte har möjlighet att påverka anställnings- och arbetsvillkor som regleras av Sveriges Lärares kollektivavtal. Men det ska det bli ändring på genom ett samarbetsavtal mellan Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare.

– Vi organiserar ett par hundra obehöriga lärare med akademisk utbildning. Men vi vet samtidigt att det är många som jobbar som lärare med akademisk examen men som inte är med i facket. Genom att erbjuda obehöriga lärare stöd från båda förbunden hoppas vi på att bli fler, säger Tore Bengtsson, förbundssekreterare på Akademikerförbundet SSR.

Avtalet går ut på att de medlemmar i Akademikerförbundet SSR, som har en samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig utbildning, men som jobbar kortare eller längre tid som obehörig lärare, ska bli företrädda av Sveriges Lärares fackliga företrädare när det gäller till exempel löneöversyn och löneförhandlingar.

– Genom samarbetet med Sveriges Lärare kan vi nu erbjuda två fackförbunds hela stöd och trygghet. Alla kollektivavtalsfrågor som berör lärare hanteras av Sveriges Lärare lokalt på skolan och inkluderar även våra medlemmar. Vi kommer samtidigt att fortsätta företräda medlemmen när det handlar om individärenden, till exempel om det uppstår frågor eller situationer kring anställning eller arbetsmiljö.

Katrin Mattiasson har jobbat som obehörig slöjdlärare i tre år. Hon har en akademisk utbildning inom textilkonst från HDK vid Göteborgs universitet, och är mångårig medlem i Akademikerförbundet SSR. Hon ser positivt på avtalet med Sveriges Lärare.

Katrin Mattiasson, slöjdlärare i Kungsbacka, som jobbat som obehörig lärare i tre år.

Katrin Mattiasson

– Att ha facklig uppbackning lokalt på skolan från någon som känner till arbetsplatsen är alltid bra. Akademikerförbundet SSR har stöttat mig tidigare, men har inte lika mycket förankring i skolans värld, därför blev jag positivt överraskad när jag hörde talas om det här samarbetet.

I avtalet ingår också att Akademikerförbundet SSR ska peppa och stötta medlemmar som vill vidareutbilda sig för att bli behöriga lärare. Detta genom exempelvis extern karriärrådgivning och möjlighet att bolla karriär och utbildning med förbundets professionsexperter.

Katrin Mattiasson har planer på att bli behörig lärare och läser just nu in pedagogiken på Linköpings universitet. Någon coachning från förbundet har hon inte fått, men vill gärna nyttja möjligheten.

– Jag kämpar på med det administrativa i att få mina tidigare högskolepoäng tillgodoräknade, men det är många gånger en djungel. Att få förbundets stöd och coachning vore ju superbra.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024