28 september, 2021

Ledare: ”Det kan ta tid att hitta nya former”

Nu släpps restriktionerna. I Akademikern nr 3-2021 tittar vi närmare på vad det betyder för arbetslivet, skriver chefredaktör Johanna Kvarnsell.

Johanna Kvarnsell

Johanna Kvarnsell, chefredaktör för Akademikern.

Foto: Margareta Bloom-Sandebäck

Så kom det. Beskedet som många av oss har väntat på. Restriktionerna släpps och rekommendationen om att arbeta hemma tas bort. Så vad händer nu då?

I mars 2020 kom pandemin över oss. Efter bara några veckor rekommenderades alla som hade möjlighet till det att arbeta hemma. Succesivt övergav vi kontoren. Kanske tog vi hem en datorskärm, pallade upp en hög med böcker för att få en bättre vinkel för videomöten. Lärde oss Zoom, Teams, Google meet. Tänkte att det var för en kort tid. Men det var det inte. Efter ett och ett halvt år har distansarbetet för många blivit det nya normala. Andra har inte haft möjlighet att jobba hemifrån, men har i stället fått vänja sig vid att hålla avstånd, sprita händerna och alltid stanna hemma vid minsta symptom.

Så, vad händer nu? Är det bara att låtsas som om ingenting har hänt, damma av skriv-bordet och ta fram nyckelbrickan? Jag tror inte det. Under den här tiden har nog de flesta skaffat sig kunskaper och perspektiv som gör det svårt att bara gå tillbaka till det som var. Kanske upptäckt att vi gillar att jobba hemma. Eller att vi vill tillbaka, men att arbetsplatsen inte finns kvar i samma form.

I Borlänge kommun har man ägnat pandemin åt att fundera på framtiden. Som ett första steg ska alla som vill få testa att jobba 50 procent hemma och 50 procent på kontoret. Ett arbetssätt som ligger i linje med hur forskare tänker att vi bäst tar oss an det post-pandemiska arbetslivet. Med dialog och respekt för att det kan ta tid att hitta de nya eller nygamla formerna.

Akademikern nummer 3 2021 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig till chefred@akademikern.se och berätta vad du tycker. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska
kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

Johanna Kvarnsell

Senaste nytt

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023


Läs även

"En av flera pusselbitar är omställning"

LEDARE Det nya omställningsstödet är en vinst för...
27 september, 2022

”Vikten av det öppna samtalet”

DJ-battle, mingel och viktiga möten. Det s...
8 juli, 2022

"Nu tar vi fighten!"

Varför ska det vara så svårt att få upp f...
1 juni, 2022

Hur bygger vi ett samhälle där kriminalitet inte loc...

Politiker efterlyser ofta hårdare tag, men...
30 maj, 2022