Just nu genomförs en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Översynen ska vara klar i december i år, men under tisdagen presenterades ett delbetänkande, Ju förr desto bättre – vägar till en förebyggande socialtjänst.
Precis som titeln förtäljer fokuserar delbetänkandet på förebyggande insatser.
– Att förebygga lönar sig, både ur ett ekonomiskt och mänskligt perspektiv. För professionen är det lönande eftersom de som arbetar med socialtjänsten kommer att få ett vidgat arbetsområde. De kommer att kunna utveckla och arbeta med all den kompetens som de har och har utbildat sig till, säger Margareta Winberg vid en presskonferens i dag.
Hon är regeringens särskilda utredare och lämnade i dag över delbetänkandet till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.
För att få till ett mer förebyggande perspektiv inom socialtjänsten behövs en kombination av olika åtgärder, både på samhälls-, grupp- och individnivå. Men det är ingen ”quick fix”, menar Margareta Winberg.
– Det är en stor omställning som handlar om att förebygga och inte bara reparera det som har gått fel. Det handlar om ett långsiktigt utvecklingsarbete, om en samordning inom kommunen men också en samordning på det politiska planet. Som det är i dag sitter socialnämnden ensam för sig själv, men om det ska bli en strukturell förändring på samhällsnivå så måste samordning upp på en högre politisk nivå.
Margareta Winberg påpekade också att mycket av professionens tid i dag går till akuta händelser med många, tunga och långa utredningar – och att det har skett till priset av förebyggande arbete.
Text: Stina Loman, Akademikern.
Läs mer:
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.