23 mars, 2021

Deklaration i pandemi – experten svarar på fem scenarier

Deklarationen för 2020 har landat – ett år då kontoret flyttade hem och bussarna tömdes på folk. Vilka avdrag har privatpersoner rätt att göra i coronatider? Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple svarar på fem scenarier.

deklarationwebb

Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, kan det här med deklaration.

JEANETTE ANDERSSON/PRESSBILD, KLARA STEFANSSON

1. Jag har köpt ett skrivbord till hemmakontoret. Får jag göra avdrag för det? 

– Nej, det finns inga speciella avdragsregler på grund av pandemin, och möbelinköp till egna bostaden ger ingen avdragsrätt. Sedan kan det finns undantagsfall, om någon behöver köpa viss utrustning som arbetsgivaren inte kan tillhandahålla i bostaden, men som är nödvändig för att utföra arbetet. Då kan det vara avdragsgillt till viss del, men om utrusningen även kan användas privat så måste summan fördelas utifrån det. Om du som exempel behövt köpa en skrivare för arbetet, som du även kan använda privat, kan du få göra avdrag med hälften av kostnaden.

– Det här är även utrusning som man kanske behöver använda i mer än ett år, och då får man fördela summan per år. Om utrustningen förväntas hålla i fyra år, fördela det på fyra. I många fall blir det små belopp som man har rätt att göra avdrag för. Sedan ska man också komma över den allmänna gränsen för att få göra avdrag för ”övriga utgifter” på 5000 kronor innan man överhuvudtaget får göra avdrag  – och det är ganska få anställda som kommer upp i den summan.

2. Min arbetsgivare har erbjudit en taxiförmån – som under pandemin ska värderas till ”motsvarande kostnader för kollektivtrafik”, enligt Skatteverket. Finns det några begränsningar i pris eller antal taxiresor?

– Nej, vi har inte lagt in någon spärr där och det gäller tillsvidare.

3. Jag har fått erbjudande att låna hem skrivbord och arbetsstol från jobbet. Vad gäller då?

– Det är helt okej och det sker ingen beskattning om du lånar hem utrustning från jobbet, så länge arbetsgivaren fortfarande äger utrustningen och tanken är att du ska lämna tillbaka den till arbetsplatsen, så snart du får återgå dit. Om du får ett kontant bidrag från din arbetsgivare för att köpa utrustning så är det skattepliktigt som lön – eftersom du då kan köpa efter eget intresse och behov.

4. Under pandemin behöver jag ha munskydd när jag åker till och från jobbet – och jag har köpt det själv. Får jag göra avdrag för det?

– Munskydd är en privat levnadskostnad, det är inget arbetsredskap på det sättet. Köper du det själv får du inte göra avdrag för det. Om du får munskydd av din arbetsgivare för ditt arbete och resande är det dock skattefritt.

5. På hemmakontoret står jag för internetuppkopplingen. Är det avdragsgillt?

– I dag har de flesta internetuppkoppling hemma som man vid behov även använder i sitt jobb, det är ingen merkostnad och därför får man normalt sett inte göra avdrag för det. Men det kan finnas fall där man utifrån tjänstebehovet behöver någon annan typ av uppkoppling – snabbare eller med mer kapacitet. Då får man en merkostnad på grund av jobbet, och får göra avdrag för den merkostnaden.

Läs mer >> Så påverkas pensionen av pandemin

Läs mer >> Miljoner i livslön skiljer manliga och kvinnliga akademiker

Klara Stefansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms ...
23 januari, 2024

Maxa ledigheten 2024 – här är årets röda dagar

SEMESTER Planera semesterdagarna smart och du har c...
27 december, 2023

Socialtjänsten i Värmdö kommun inför lediga fredagar

ARBETSMILJÖ Svårigheter att behålla och rekrytera soci...
21 december, 2023

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023