6 april, 2021

De hjälper uppsagda akademiker till nya jobb

Coronaviruset har fått företag inom vissa branscher att kollapsa och säga upp stora delar av personalen. Hittills har anställda inom både staten och välfärden klarat sig relativt bra från uppsägningar – men om det jobbiga beskedet kommer finns det hjälp att få.

omstallningsbild

Vilken omställningsorganisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

Marten Bjork/Unsplash

Att förlora jobbet kan kännas riktigt tungt, och en pandemi gör det inte direkt lättare.

På den svenska arbetsmarknaden finns cirka 15 omställningsorganisationer som hjälper till med omställning i arbetslivet, till exempel vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Vilken organisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

För statligt anställda finns Trygghetsstiftelsen (TSn), där Eva-Lotta Krook arbetar som rådgivare.

– Generellt sett så har statligt anställda inte drabbats av uppsägningar under pandemin på samma sätt som till exempel restaurangbranschen eller reseindustrin, säger Eva-Lotta Krook.

Detsamma märks hos Omställningsfonden, som erbjuder stöd inom kommuner och regioner, samt kommunala företag i arbetsgivarorganisationen Sobona.

– Snarare har vi fått jobba mycket med omställningar, till exempel snabbutbildningar inom vård och omsorg, säger rådgivaren Camilla Grahn.

”Tar på sig skyggslapparna”

Men om det trots allt sker en uppsägning på grund av arbetsbrist kan omställningsorganisationerna hjälpa till. Efter att din arbetsgivare anmält dig till exempelvis TSn eller Omställningsfonden får du kontakt med en rådgivare.

– Min största uppgift under planeringssamtalet är att lyssna på kunden, var han/hon befinner sig och vad man tänker om framtiden, för att hitta en utgångspunkt. Vi tittar på och lyfter upp kompetenser. De allra flesta har en bild över vad man tror att man behöver, eller så är man bara i chock, säger Eva-Lotta Krook.

Utifrån läget planeras individuellt stöd, i form av aktiviteter som individuell jobbcoachning i kombination med seminarier och workshops. På grund av pandemin sker detta just nu digitalt.

Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan få hjälp av TSn i fem år.

– Men vi jobbar stenhårt utifrån målet att varje enskild person ska få nytt jobb så fort som möjligt, helst redan under uppsägningstiden.

På Omställningsfonden kan man få hjälp i upp till två år, och det börja ticka från sista anställningsdagen, även om man får hjälp redan under uppsägningstiden.

Beroende på individen kan insatserna se lite olika ut. Vissa kan behöva hjälp med jobbsökaraktiviteter, andra med motivationssamtal eller stöd för att starta eget.

– Framför allt lyfter vi fram viljan: vad vill och känner medarbetaren? Jag brukar utmana med många frågor för att personen ska våga tänka lite nytt. Om man har varit på en arbetsplats lite längre så tar man på sig skygglapparna lite och har svårt att se hur ens kunskap kan användas på ett annat sätt. Då försöker jag hjälpa till med den motivationen.

Finns i kollektivavtalet

Vad skiljer då Omställningsfonden och TSn från till exempel Arbetsförmedlingen?

Omställningsorganisationerna är som en försäkringsförmån som finns i kollektivavtalet, i syfte att stötta arbetstagare i omställning att få ett nytt jobb, svarar Eva-Lotta Krook på TSn och fortsätter:

– För den som har uppsägningstid har vi också möjlighet att börja stötta direkt, så fort personen blir uppsagd och anmäld till oss. Vi har också möjlighet att erbjuda ett individuellt och personligt stöd.

Camilla Grahn på Omställningsfonden är inne på samma spår:

– Det skräddarsydda, individanpassade stödet är unikt. Men också viljan. Hos oss är det oerhört viktigt att hitta drivkrafterna – vad vill personerna själva? Vi ska inte bara hjälpa jobbsökare att hitta jobb, utan hjälpa dem att hitta rätt jobb.

Läs mer: Miljoner i livslön skiljer manliga och kvinnliga akademiker

Läs mer: Stor enkät – 10 arbetsgivare om stödet i hemarbetet

Klara Stefansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024